Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мариян Стоядинов:

Смирението идва там, където е сравнението между нас и Христос

Снимка: БГНЕС

Петият ден от Страстната седмица е най-тъжният за всички християни. Денят на разпъването на Божия син е отчетен като ден, в който трябва да спазваме най-строг пост.

Разпети петък е денят, в който богомолците остават на насаме със себе си. Достигат до покаяние, пречистват както мислите, така и душата си.

В този най-тъжен ден не се отслужват Свети Литургии, а се извършва само т.нар. служба “Царски часове“. Защото на този ден сам Божият син е жертвал себе си за спасението на цялото човечество.

Илюстративна снимка

Нуждата от смирението днес коментира в “Нашият ден“ богословът доц. д-р Мариян Стоядинов.

“Достатъчно е да погледнем това, което се случва в храма тази сутрин и да прочетем 27-а  глава от “Евангелие от Матей“ , в която се проследява всичко, което се случва с нашия Господ. И, ако, видим какво се случва с него, и измерим себе си, или по-скоро поставим себе си до него, тогава няма как смирението да не дойде като една естествена реакция, като най-естествен отговор на това сравнение“.

“Защото, ако този, който е най-високо, може да понесе. Или, ако, на него са причинили всичко това, което се случва на този ден, какво остава до нас. Къде остават нашите капризи, нашите вопли, опасения, че сме наранени или игнорирани от обстоятелствата. Смирението идва там, където е сравнението между нас и Христос“.

“Църквата ни показва случващото се с Христос като част от нашето ежедневие. Или по-скоро взима нашия ден и го съединява с деня на разпятието. И състоянието, в което е човек, свикнал да преживява този ден като своя лична болка, е състояние на човек, който е загубил близък“.

“Ако някой е преживявал това, той знае, че на този ден, последното, което му се иска, е трапеза. Последното, което мисли за необходимо, е храната. Всички свързани с ежедневието ни неща пред смъртта избледняват“.

Усещането за смъртта е наситено в този ден. В този смисъл петъкът на Страстната седмица е ден, в който се срещаме с нещо толкова очевидно, но този път се срещаме с него лице в лице. И пред тази среща няма човек, който да излезе победител. Даваме си сметка за това“.


Традициите

“Ако вземем тази седмица за мерило на всяка друга, за всяка следваща седмица, традицията е преданието - това което предаваме, това, което получаваме. Ние взимаме архетипното, взимаме седмицата на страданията на Христос - от влизането на Христос в Йерусалим до възкресението - и предаваме тази седмица. Тя се превръща в наша традиция, в седмичния цикъл на живота ни“.

“Всяка следваща седмица е повторение на тази седмица, за която говорим днес, но не с толкова наситени цветове. Днешната е с много наситени цветове, за да ни покаже, че има какво да се предаде, има неща, които в традиционния смисъл на думата, не са просто ритуали, а стигат до сърцевината на нещата“.

“Боядисването на яйцата и детската радост от това да се сборят яйцата, за да видят кое е най-силното, кое е най-издръжливото. Това е нещо, което в ежедневието ни може да го видим буквално на всяко ниво, ако щете на нивото на политическия сблъсък. А това е толкова повърхностно ниво, колкото е наивното и прекрасното в детската възраст“.

“Традициите имат смисъла да ни подсещат, да ни припомнят, да ни показват понякога привидно повърхностни неща, но чрез тях да ни водят към дълбочината“.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20