Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пънк Джаз“ каналът на „Аларма“ отбелязва Световния ден на джаза

Норвежкият тромпетист Нилс Петер Молвар на джаз фестивала в Скопие
Снимка: Цветан Цветанов, архив на „Аларма“

Ето, втора пандемична година преполовяваме вече и макар множество джаз фестивали да бяха отложени чак за 2022 г., много клубове да банкрутираха и почти всички световни турнета да пропаднаха, джазът не е нещо, което би изчезнало от картинката ей така. Напротив, въпреки несгодите, свързани с ежедневното оцеляване, през последните 14 месеца излязоха стотици впечатляващи нови албуми – и новозаписани, и концертни от предходни години, на които им дойде времето; и на любими класици, и на музиканти, чиито имена тепърва предстои да се чуват все по-често. А ние, ние сякаш за първи път от години имахме време, което наистина да прекараме с музиката, а не просто да я „преслушваме“ набързо, тичайки от един безсмислен корпоративен ангажимент към друг.

Едно от местата, където джазът, най-голямата музика на света, беше ежедневно с вас по време на пандемията (и продължава да бъде), е 24-часовият „Пънк Джаз“ канал, естественото музикално продължение на естетиката на предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ и фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР на страницата на Радио Бинар. „Пънк Джаз“, не само защото Джако Пасториъс и Дейвид Фюджински поставиха нещата по този начин в най-новата история на американската музика, а защото не е зле от време на време да напомняме, че тази точно музика тръгва от народа, от мръсните нощни барове, от болката, радостта, въображението и въобще – от личното изживяване на нещата, а агресивно налаганата ѝ от медиите излъскано-асансьорна версия има толкова общо с нея, колкото италианска екранизация по Новия завет с времената отпреди 2000 години.

На Световния ден на джаза музикалният канал „Пънк Джаз“ ви предлага да слушате:

• от 9 до 12 – избрани записи от новите албуми (излезли през 2021 г.) на Джейсън Моран, Джо Ловано, Аки Такасе, Юсеф Дайес, Пат Матини, Чарлс Лойд, Fire!, супергрупата Underflow (Матс Густафсон, Дейвид Гръбс, Роб Мазурек), Thumbscrew на Мери Халворсон и Тома Фуджиуара, Grandbrothers и др.

• от 13 до 15 – нов български джаз: записи на Живко Василев, Димитър Горчаков, Васил Хаджигрудев, Стефан Горанов, Росен Захариев, Димитър Бодуров, Нейко Бодуров, Михаил Иванов и др.

• от 15 до 18 – брит-джаз следобед с Шабака Хътчинс, Теон Крос, Run Logan Run, Seed Ensemble, Brass Mask, Моузес Бойд и др.

• от 19 до 21 – селекция от документални записи от концертните серии „Аларма Пънк Джаз“, „Ден Авангард“ и „Афровизия“

• от 21 до полунощ – големите майстори днес: Роско Мичъл, Маршал Алън, Евън Паркър, Петер Брьоцман, Арчи Шеп и др.

Точно в 12.00 и в 18.00 по традиция си е рубриката „Ал-Бум на седмицата“, където ще продължи да звучи новоизлезлият „Putoo Katare Yire“ („Злонамереността е бездомна“) на ганайския шаман и автор на песни Аюуне Суле, чиято музика за колого (традиционна двуструнна китара) е един от пра-пра-образите на това, което предхожда джаза в американската история, а именно – блуса. Заповядайте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24