Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 7 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Мерлин Арно за Великденския остров
• Невяна Троянска за Занзибар през дъждовния сезон
• Магдалена Гигова за Манила, Филипините

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Унгарска етно музика

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Никола Костов, Илия Аргиров, Руска Стоименова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Двойната Лотхен“ от Ерих Кестнер – 3 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: в Деня на радиото и телевизията – разговор за минало и бъдеще с Даниел Киряков, създател на Центъра за анализи и кризисни комуникации и мениджър комуникации и връзки с институциите на Американската търговска камара в България.
• Следпразнична и следправителствена България – възможните политически и културни посоки. От мнозинство или от лидери се нуждае промяната? Разговор със социалния педагог и публицист Станислав Додов и със социолога Стефан Георгиев, които събират новите „Лидери на промяната“.
• Главен герой: Да си тръгнеш от селото или да се завърнеш в него - как оцелява човешкото същество далече от онези места, които му позволяват да живее „в себе си“. Разговор с музиканта, моторист и фотограф Жоро Хаджиев, който открива забравените територии на България.
• Времето на редактора: За мястото на съвременното изкуство в сбирките на българските колекционери.

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Законови регулации за отворената наука. Законът за развитие на академичния състав и Правилника за неговото приложение създава определен регламент в тази посока – той достатъчен ли е да регулира тези механизми или трябва неговото изменение?
Събеседник: проф. Венелин Терзиев
• Противоконституционен ли е мораториумът върху определени действия на МС и противоречи ли на основния закон?
Нарушени ли са принципите на правовата държава и разделението на властите?
Коментар на Орлин Колев, преподавател по Конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• На фокус – Фреди Кинг - един от „Тримата крале на блус китарата“ (заедно с Албърт Кинг и Б.Б. Кинг)
• Рожденици

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 80 години от рождението на Гена Димитровa
• „Шахмат. Позиционната игра“ – гостува авторът на книгата Николай Велчев, майстор на спорта, международен съдия по шахмат, ФИДЕ треньор и международен организатор
• „Шедьоври на българския военен разказ“ – сборника представя Силвия Йотова – съставител и издател
• „Авантюристът“ – разговор с режисьорката на документалния филм Анна Петкова
• „On Stage & In Person” – разговор с Христо Шиндов след първата му българска изложба с познати лица от световната рок-сцена на пловдивчанина от САЩ в галерия „Етерна“ Пловдив.
Номинации за театралните награди „Икар 2021“ – коментар на актрисата Ива Тодорова, член на журито

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Четирима от най-изявените световни джаз тромпетисти: Дизи Гилеспи

от 15.10 до 16.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Подготовката на ловците и превенцията на нещастните случаи.
Събеседници: Сахак Сахакян – почетен председател на клуб по ловна стрелба „Пиргос“ в Бургас, Божидар Николов, член на клуба.

от 16.00 до 17.00 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Светът разказва истории: Как се живее днес в Съветистан? Това се пита норвежката журналистка и писателка Ерика Фатланд и заради този въпрос тръгва на пътешествие из пет бивши съветски републики – Туркменистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. Как се живее днес в Централна Азия и познаваме ли тази част от света? Дали в 21 век на картата на света все още има бели петна и места, за които знаем наистина много малко? Разговор с Елеонора Гаджева.
• Маршрути: Свежен – родното място на полковник Владимир Серафимов, наричан освободителя на Средните Родопи. От септември 2020 година в селото е отворена къщата-музей на полковник Серафимов. Какво друго може да се разгледа в селото и около него. Репортаж.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Ървинг Бърлин – композиторът на хитове за сцената и екрана, наречен от колегата си Джордж Гершуин „американския Шуберт“.

от 18.30 до 19.30 часа
Какво се случва
9 май! Ден на Европа или ден на победата? Как се осмисля и до днес краят на Втората световна война? Коментар на историци.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикални вечери
Вечната българска класика – Гергьовден
Над 170 хил. българи носят името на един от най-почитаните християнски светци. Няма статистика колко от тях са музиканти – вероятно много. Ден след празника предаването предлага творби на композитори, които празнуват именния си ден на 6 май.
• Маестро Георги Атанасов – един от пионерите на българския оперен театър;
• Георги Димитров – композитор, посветил живота си на българското хорово дело;
• Георги Златев-Черкин – майстор на вокалната музика, отличен вокален педагог, автор и на множество инструментални творби;
• Георги Тутев – един от радетелите на новата музика у нас;
• Георги Андреев – прекрасен познавач на българската народна музика, блестящ импровизатор на гъдулка. В музиката му слушаме вплетени най-красивите лирични страници от дълбините на българския фолклор;
• Георги Арнаудов – един от най-интересните съвременни композитори, изпълняван по цял свят. Познава отлично съвременните музикални техники, предпочита музика, която с интимна пестеливост се разстила в безкрая на тишината.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 5 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• В очакване на Джейн Гудол  - разговор за току-що излязлата на български книга на известната биоложка „Моят живот с шимпанзетата“ и предстоящото ѝ участие в Софийски фестивал на науката 2021 – разговор с Манол Пейков.
• Sofia International Music Conference - онлайн срещи с представители на музикалната индустрия по света – разговор с организатора Явор Недев.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Припомняме името на проф. Георги Кънев – изтъкнат пианист, великолепен педагог, уважаван ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 22 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Mесец на афро-културата в София, Родопите и по Южното Черноморие – гости: Мария Косса (България/Мозамбик) – преподавател по африкански танци, Джоан Алоусери..

публикувано на 21.06.21 в 16:30

Понеделник, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство. В студиото в откровен разговор за младежкото образование в сферата..

публикувано на 20.06.21 в 14:24

Неделя, 20 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Змейова сватба“ от Петко Юрданов Тодоров от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на група „Булгара“, Мартин Любенов, Лиса Джерард и хор..

публикувано на 19.06.21 в 08:45

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08