Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ в Деня на храбростта и Българската армия

Снимка: БГНЕС

На 6 май честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. Традиционният военен парад в София ще бъде заменен с пеши строй пред Паметника на незнайния войн в столицата.

Там ще бъде извършен и водосвет на знамената на Българската армия.

В небето над София ще започнат демонстрациите с авиационна техника. Такива ще има и над авиобаза "Граф Игнатиево".

С оглед на спазването на противоепидемичните мерки, концертът, който е по традиция на 5 май, който се случи във вчерашната вечер, се състоя на откритата сцена на “Алеята на бележитите българи“ в парк “Борисова градина“.

Днес, в празничния ден, военнослужещи от Българската армия ще представят своите бойни способности.  Представяне на умения и бойна техника ще има в Казанлък, Варна и в учебния център в Црънча.

В град Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада, военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.


Как ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ отбелязва Деня на храбростта и Българската армия?

Темата коментира в “Нашият ден“ адм. проф. Боян Медникаров началник на Висшето Военноморско Училище.

“Днешният ден е специален за всеки военнослужещ. За всеки, свързал живота си с армията. Различен е, защото все пак посрещаме празника в една по-особена обстановка, която в някаква степен ограничава нашите възможности. Но въпреки това е един специален ден, ден на равносметка и ден за празник.“

Какво не знаем за ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“

“Това, което не знаем за нашето училище, е фактът, че в момента то е на второ място в света в класацията на Международната асоциация на морските университети. Това е една класация, включваща над 70 престижни университета от цял свят. Това е сертификат за качество за процесите, които протичат в нашето училище и престижа на неговите дипломи.“

Курсантите

“Много умни млади хора, добре мотивирани, които правят своя логичен и обоснован избор, избирайки нашето училище. Те са различни от нашите поколения, но имат много ценни качества. Представиха се блестящо по време на пандемичната обстановка. Грижиха се за своите болни колеги.“

“Нашите курсанти се изявяват отлично и не само в учебните занятия, те се увличат от наука, от спорт, имат много силно социално присъствие. Удовлетворени сме от факта, че през последните години училището доста сериозно увеличи броя на приеманите курсанти. Бяха разкрити нови военни специалности.“

“Нашето училище се утвърждава като високотехнологичния университет на въоръжените сили, това е една тенденция, която само може да ни радва.“

Повече за това кой са най-желани специалности във ВВМУ можете да чуете от звуковия файл. Във файла можете да чуете и откъс от най-стария запис на Гергьовденския парад.



 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56