Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приземяване

Пламена Гетова и Емил Янев
Снимка: Калина_Станева

В епизод 419 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от звездите на българския театър и кино Пламена Гетова.

Завършила тогавашния ВИТИЗ в класа на проф. Гриша Островски, актрисата започва творческия си път на сцените в Бургас и Стара Загора, но през 1983 г. се озовава във Военния театър, където играе и до днес. Въпреки тоталитарния режим, по онова време армейският театър има славата на една от най-свободомислещите театрални институции в страната. Всеки театър, във всяко време носи характера на своя директор, отбелязва звездата, която приема за свой върховен творчески ментор режисьорът Леон Даниел.

Изумителен е случаят, когато световния драматург Харолд Пинтер я гледа в интерпретацията на своята пиеса „Стари времена“ в театър 199 и признава пред широка публика, че Пламена Гетова изпълнява главната роля по-добре дори от собствената му съпруга.

Киното се намесва решаващо в нейната кариера, когато Георги Дюлгеров успява да я изкопчи от разпределение в разградския театър и ѝ поверява главната роля в кино-шедьовъра „Авантаж“, където Пламена си партнира с великия Руси Чанев. Така снимачната площадка става за нея любима територия за изява на артистичния талант. Следват десетки роли за седмото изкуство, в дълги периоди тя е сред най-сниманите актриси, а звездата все така продължава да мечтае за нови роли в качествени ленти.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31