Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приземяване

Пламена Гетова и Емил Янев
Снимка: Калина_Станева

В епизод 419 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от звездите на българския театър и кино Пламена Гетова.

Завършила тогавашния ВИТИЗ в класа на проф. Гриша Островски, актрисата започва творческия си път на сцените в Бургас и Стара Загора, но през 1983 г. се озовава във Военния театър, където играе и до днес. Въпреки тоталитарния режим, по онова време армейският театър има славата на една от най-свободомислещите театрални институции в страната. Всеки театър, във всяко време носи характера на своя директор, отбелязва звездата, която приема за свой върховен творчески ментор режисьорът Леон Даниел.

Изумителен е случаят, когато световния драматург Харолд Пинтер я гледа в интерпретацията на своята пиеса „Стари времена“ в театър 199 и признава пред широка публика, че Пламена Гетова изпълнява главната роля по-добре дори от собствената му съпруга.

Киното се намесва решаващо в нейната кариера, когато Георги Дюлгеров успява да я изкопчи от разпределение в разградския театър и ѝ поверява главната роля в кино-шедьовъра „Авантаж“, където Пламена си партнира с великия Руси Чанев. Така снимачната площадка става за нея любима територия за изява на артистичния талант. Следват десетки роли за седмото изкуство, в дълги периоди тя е сред най-сниманите актриси, а звездата все така продължава да мечтае за нови роли в качествени ленти.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24

Книга за пътуването, емигрантството, болката и радостта

Докато пътува между Щатите и България, родената в Бургас поетеса Катерина Стойкова пише и издава книги, които ѝ печелят верни почитатели. Последната се нарича "Американски деликатеси" и по особен начин се свързва с другите ѝ две предишни стихосбирки "Как наказва Бог" и "Втора кожа". "Зададох си въпроса: "Какво искам за тази книга?", пише тя, и отговорът..

публикувано на 23.09.22 в 17:20

Там някъде, където

Това е заглавието на новата изложба на Чавдар Гюзелев в галерия "Ракурси". Къде е това "там", къде ни отпраща талантът на художника? Познатият ни като "играещ човек" Чочо Гюзелв този път е оформил експозицията в два цикъла – Парижки и Московски. Ето какво пише Георги Лозанов за този подход на художника, предизвикан от предчувствието му, от..

публикувано на 23.09.22 в 13:20
Доц. д-р Емил Йорданов и доц. д-р Емад Абдулахад в студиото на програма „Христо Ботев“

София – Расте, но не старее ..!?

По повод Деня на София – 17 септември, в предаването гостуваха доц. д-р Емад Абдулахад, декан на Строителния факултет и доц. д-р Емил Йорданов, ръководител катедра "История и теория на архитектурата" на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Темите на нашия разговор бяха насочени към днешния архитектурен облик на столицата...

публикувано на 23.09.22 в 11:25