Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 16 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Величков, Десислава Димчева, Лалка Павлова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Майсторката на грънци Десислава Владовска казва за себе си, че е единствената жена в България, която може да точи големи делви. Тя е силно свързана със земята и смята, че първият керамик в историята на човечеството е жена. За енергията и жизнеността, които майсторката излъчва, говорят и грънците, излезли изпод ръцете й. Преди 15 години Десислава се мести в с. Раданово, близо до Полски Тръмбеш, където си прави ателие, за да стигат произведенията й по-лесно до хората. Днес тя отглежда децата си и поделя времето си между парниците, градината си и ателието, в което децата й също се учат да точат и шарят керамика.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Приказки за страшни великани, които живеят под водата и в най-северните части на Норвегия
• Как се става фея и може ли тя да се превърне във вещица?
• От соул до рокендрол: представяне на деца-звезди – Лайза Минели

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
• Понятията еманципация и феминизъм в Църквата.
Църквата тази неделя чества жените мироносци. Заради проявената любов и преданост те са удостоени първи да видят възкръсналия Спасител и да Му се поклонят. Благоволил да се яви първо на тях, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. апостол Павел: "... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в Христа." Напълно заслужили Христовия поздрав "Радвайте се" жените мироносци го получават заради това, че в най-тежки моменти за Него, когато от страх е изоставен от всички, те не Го напускат. Макар и известни като слабия пол, жените мироносци се доказват като по-силни в любовта си към Господа и по-смели пред страха от юдеите, отколкото мъжете апостоли. На какво се основават упреците, че в православното учение жената е подценявана ще разговаряме с писателката Теодора Димова и д-р Полина Спирова, богослов.
• Новини от християнския свят.
• Рубриката ни „Християнска поезия: стихотворението „Молитва“ от Елисавета Багряна в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.33 до 11.00 часа
Гласът навремето
Темата на предаването е „труд“, гости са Иванка Могилска, копирайтър фрийлансър и писател. Георги Медаров, социолог, част от екипа на Колектив за обществени интервенции. И Марио Пешев, предприемач, основател на компанията DevriX, която към момента е една от топ 20 световни WordPress агенции с повече от 50 души екип.
Разговор за предизвикателствата пред пазара на труда с оглед ковидкризата, експлоатацията в различни браншове, правата на фрийлансърите, опция ли е 4 дневна работна седмица, доколко роботизацията е заплаха, бърн аут, как ще изглежда работният процес в бъдеще.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
• Певицата Русанка Комитова и новата ѝ песен.
• Фолклорни следи: нестинарството
• Музикантска двойка в блиц интервюто ни са Катя и Пламен Александрови – артисти от Северняшки ансамбъл гр. Плевен.
• Имаме и пореден успех на българската народна музика по света за това наш гост ще бъде и Симеон Илиев за чието изпълнение БНР получи награда от Международния конкурс „Светозар Страчина Гранд При“ - 2021 за запис на фолклорна музика.
На онлайн гала-концерт от Голямото концертно студио на Словашкото радио в Братислава той получи Специалната награда за най-добро изпълнение за пиесата „Тракийски напеви“. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор – Христо Николов.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Звезди посред бял ден

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Специално за почитателите на операта, класиката, музиката и театъра –уникален запис от архивите на Еврорадио! Галаконцерт на Мирела Френи в Мюнхен от 30 май 1987 г. с Мюнхенския радиооркестър и Владимир Гяуров на пулта. В програмата Френи е включила арии от някои по-драматични сопранови партии, които не са характерни за репертоара ѝ – Аида на Верди, Тоска и Манон Леско на Пучини. Ако страстните почитатели на Моцартовите опери я познават като перфектната изпълнителка на Церлина или Сузана, в този концерт тя пее една от ариите на Графинята от „Сватбата на Фигаро“. Татяна от „Евгений Онегин“ също си появява в репертоара ѝ доста късно – през 90-те години на ХХ век, заедно с Лиза от „Дама Пика“ и Йоанна от „Орлеанската дева“ на Чайковски. Изненада е и последният бис за публиката от Мюнхен – ария от „Бохеми“ на Пучини, но не любимата на всички Мими на Мирела Френи, а… Валсът на Мюзета.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Рибарят и неговата душа“ от Оскар Уайлд – 1 част

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни стихове и текстове от Хал Дейвид, Ленърд Коен, Джон Андерсън; Изпълнения на: Мелъди Гардо, Антонио Замбуйо, „Дърти Лупс“, „Йес“, Франсоаз Арди, Жюлиен Клер, Джозеф Уилиамс, Арета Франклин, Лайънъл Ричи, Стинг

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Айше Сали за новата Александрийска библиотека в Египет
• Магдалена Гигова със 7 хватки как да сме свежи след дълъг полет
• Светлана Трифоновска за плантация за подправки в Занзибар

от 19.30 до 20.30 часа
Фотофабрика
„Хора и роли“, „Образи и пози“, „Интимно и публично“  - това са част от темите, които предаването ФотоФабрика – факт и фикция представя тази неделя след една наситена със събития майска седмица; седмица,  която започна с фотографската изложба „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов” – част от осмия фестивал Фотофабрика; седмица, в която бе представен най-новият проект „Lucid Eyes“ на Веселина Николаева, аудио проектът на Константин Вълков „Хоум Офис – невъзможен“  и в която се случи първата среща на публиката с последната фотографска книга на Никола Михов „Чупи реже полива“. За всичко това ще стане дума в предаването ФотоФабрика – факт и фикция.

 от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Салон за класифицирана словесност

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
В памет на Густав Малер (7 юли 1860 - 18 май 1911).
Концерт от последното издание на Залцбургския фестивал – 14 август 2020 г. Участват Виенското певческо дружество, Виенският хор на момчетата и СО на Австрийското радио (ORF – Vienna), дирижирани от Кент Нагано. Солисти: Таня Ариане Баумгартнер (мецосопран), Пьотр Бечала (тенор) и Тил Фелнер (пиано). В програмата: Густав Малер – „Песен за Земята“; Арнолд Шьонберг – Шест малки пиеси за пиано, опус 19 (изпълняват се преди последната част на симфонията на Малер – Сбогуване).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 22 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Mесец на афро-културата в София, Родопите и по Южното Черноморие – гости: Мария Косса (България/Мозамбик) – преподавател по африкански танци, Джоан Алоусери..

публикувано на 21.06.21 в 16:30

Понеделник, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство. В студиото в откровен разговор за младежкото образование в сферата..

публикувано на 20.06.21 в 14:24

Неделя, 20 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Змейова сватба“ от Петко Юрданов Тодоров от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на група „Булгара“, Мартин Любенов, Лиса Джерард и хор..

публикувано на 19.06.21 в 08:45

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08