Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дмитрий Стровский: Трябва да вярваме в здравия разум

| обновено на 16.05.21 в 19:02
Дмитрий Стровский
Снимка: Личен архив

Във времето на палестинско-израелския конфликт, в който "Хамас" и израелската армия си разменят разрушителни ракетни залпове и въздушни удари, а на територията на Израел се водят сблъсъци между арабското и еврейското население, причините, довели до най-голямата ескалация на военни действия в Израел от 2014-а година насам, коментира в „Мрежата“ медийният експерт и политически коментатор проф. Дмитрий Стровский, преподавател по журналистика в Ариелския университет. Разговор за грешките, за надеждата и за силата на здравия разум.

Израел се защитава

"Мисля, че ако днес Израел не предприеме активни действия срещу "Хамас", то утре вече може да бъде късно. Откъм Газа, в посока на Израел, в последните няколко дни, са изстреляни повече от 2000 ракети. Израел отговаря и той е  принуден да отговаря в тази ситуация. Израел унищожава терористите, използвайки много конкретно прицелване."

Но какво прави "Хамас"?

"Хамас" поставя ракетни установки върху покривите на детски градини, училища, обществени сгради. И нещо повече – преди всяка операция Израел предупреждава населението за военните си действия и призовава хората да напуснат тези места.

Аз съм хуманен човек и разбирам, че войната е най-лошият вариант за решаване на проблемите, но когато европейските политици обвиняват Израел в нехуманност, аз ги питам: „Какво предлагате да се направи в тази ситуация?“. Мисля, че Израел е в правото си да се защити, като повтарям още един път, че Израел не напада пръв.

Бъдещето зависи напълно от намеренията на "Хамас". Именно "Хамас", според мен, нарушава многократно дадените обещания. Според мен оптимизмът може да дойде тогава, когато световната общественост осъзнае, че поддържането на терористи не може да доведе до нищо добро. Това, което днес ме радва, е, че правителствата на редица страни – като Австрия и Словения  например – окачват израелския флаг в подкрепа на Израел. Струва ми се, че лека-полека светът започва да осъзнава кой е прав и кой не е достатъчно прав в тази ситуация. Искам да вярвам, че здравият разум ще надделее."

Превод в ефир: Албена Стаменова

Целият разговор можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56