Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Стровский: Трябва да вярваме в здравия разум

| обновено на 16.05.21 в 19:02
Дмитрий Стровский
Снимка: Личен архив

Във времето на палестинско-израелския конфликт, в който "Хамас" и израелската армия си разменят разрушителни ракетни залпове и въздушни удари, а на територията на Израел се водят сблъсъци между арабското и еврейското население, причините, довели до най-голямата ескалация на военни действия в Израел от 2014-а година насам, коментира в „Мрежата“ медийният експерт и политически коментатор проф. Дмитрий Стровский, преподавател по журналистика в Ариелския университет. Разговор за грешките, за надеждата и за силата на здравия разум.

Израел се защитава

"Мисля, че ако днес Израел не предприеме активни действия срещу "Хамас", то утре вече може да бъде късно. Откъм Газа, в посока на Израел, в последните няколко дни, са изстреляни повече от 2000 ракети. Израел отговаря и той е  принуден да отговаря в тази ситуация. Израел унищожава терористите, използвайки много конкретно прицелване."

Но какво прави "Хамас"?

"Хамас" поставя ракетни установки върху покривите на детски градини, училища, обществени сгради. И нещо повече – преди всяка операция Израел предупреждава населението за военните си действия и призовава хората да напуснат тези места.

Аз съм хуманен човек и разбирам, че войната е най-лошият вариант за решаване на проблемите, но когато европейските политици обвиняват Израел в нехуманност, аз ги питам: „Какво предлагате да се направи в тази ситуация?“. Мисля, че Израел е в правото си да се защити, като повтарям още един път, че Израел не напада пръв.

Бъдещето зависи напълно от намеренията на "Хамас". Именно "Хамас", според мен, нарушава многократно дадените обещания. Според мен оптимизмът може да дойде тогава, когато световната общественост осъзнае, че поддържането на терористи не може да доведе до нищо добро. Това, което днес ме радва, е, че правителствата на редица страни – като Австрия и Словения  например – окачват израелския флаг в подкрепа на Израел. Струва ми се, че лека-полека светът започва да осъзнава кой е прав и кой не е достатъчно прав в тази ситуация. Искам да вярвам, че здравият разум ще надделее."

Превод в ефир: Албена Стаменова

Целият разговор можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса. Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително..

обновено на 16.04.24 в 13:36

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23