Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт на две българки във Виена

2
Цвета Димитрова
Снимка: личен архив

На 21 май, два дни след като в Австрия бяха разрешени концертите с публика, цигуларката Божидара Кузманова и пианистката Цвета Димитрова представят музика на композитори от Долна Австрия.

Това е първият концерт,  организиран от Съюза на австрийските композитори, от много време.

Според Цвета Димитрова много от творците ще бъдат в залата. 

Сред тях са Михаел Саломон, Еберхард Бьотчер, Рихард Граф, Робърт Кроу. 

Ще бъде изпълнена и пиеса на самата Цвета Димитрова, която освен като успешен пианист и преподавател има впечатляваща кариера и като композитор.

В звуковия файл чуйте какво разказа за концерта Цвета Димитрова


Цигуларката Божидара Кузманова живее в Австрия. 

Освен интерпретатор на класическия цигулков репертоар тя вдъхновява много композитори да пишат за нея сред които Периклис Лиакакис, Петер Рихтер, Флориан Майер, Юлия Пургина, Серхио Навата, Томас Уоли, Мануела Керер, Румен Димитров, Роланд Фрайзицер. 

Има издадени много дискове, като първият е с Пловдивската филхармония с диригент Найден Тодоров от 1996 г. 

Божидара е член на струнното трио „Крайслер“, както и на Камерния ансамбъл „Квазари“, Ансамбъл „Двадесети век“, Ансамбъл „Колаж и Реконсил“ – Виена.

Чуйте какво сподели Божидара Кузманова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05