Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 26 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Бойко Ламбовски

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
В първото издание на предаването „Среднощен експрес“ ще гостува кинорежисьорът Виктор Божинов. Ще се опитаме да щрихираме един максимално точен негов творчески портрет, проследявайки пътя му през годините. Ще поговорим за създадените от него телевизионни сериали, както и за дебютния му филм „Възвишение“. Специално внимание ще отделим на новия му филм „Голата истина за група Жигули“, който вече повече от месец шества по кината в цялата страна при много сериозен зрителски интерес.
Чрез пряка телефонна връзка ще се включат актьорът Филип Аврамов (който играе и в двата игрални филма на Виктор Божинов) и композиторът Георги Георгиев – Жоро от „Остава“ (автор на песните към филма „Голата истина за група Жигули). Част от тези песни ще прозвучат в ефир.
Стойчо Стоев ще разкаже накратко, какво ще съдържа неговото предаване в първите минути на четвъртък, 27 май.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от последното издание на Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон – Франция, от 1 август 2020 г. С участието на Нелсон Гьорнер (пиано), Ян Дюбост (контрабас) и квартет „Модилиани“. В програмата: Франц Шуберт – Клавирен квинтет в Ла мажор, D. 667 „Пъстървата“; Фридерик Шопен – Концерт за пиано № 2 във фа минор, опус 21 – версия за пиано и струнен квартет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фадо и уърлд от Португалия. Сред изпълнителите: Карла Пиреш, Родриго Феликс, Сара Видал, Дулсе Понтеш и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Братя Виденови, Снежанка Борисова, Кръстьо Димов, Лазар Налбатов и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Трите прасенца“ от Димитър Димитров и Лиляна Дочева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Григор Вачков като послание за пълнокръвен талант и човешки смисъл – спомен в деня на рождението му с коментар и хроники в звук.
• Информационни войни по време на служебен кабинет, подмяната на ценности по време на прехода 30+ и казусът ББР – коментар на Валентин Василев, председател на Българо-германски форум, министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.
• Медийни битки: журналистика и власт и в аванс за Черната книга на правителственото разхищение в България за 2020 г. – коментар на Весислава Антонова, журналист и медиен експерт.
• Главен герой: Нона Йотова – театрална актриса, музикант и бивш депутат - за смисъла и възможността да бъдеш себе си в сценичните и житейски роли.
• Минути на редактора: Ще стигне ли времето на ЦИК за подготовка и провеждане на изборите на 11 юли и ще успеят ли да организират гласуването от чужбина, след като на 26 май изтича срокът за регистрация на секциите и на гласоподавателите от други държави – коментира Велко Милоев, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК.
• Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са готови да предложат промени в медицинските стандарти – интервю с председателя Милка Василева
• Пролетта и кожата – грижа за кожата и защита – интервю с дерматолог.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Кое е „Голяма работа“ разказва Стефан Вълдобрев в най-новата си песен с Обичайните заподозрени, която отвежда към техен нов албум;
• Пламен Бонев – De La Bona се завръща на сцената със стилен български рок в поредната си песен „Завинаги“;
• В началото на лятото Калин Вельов представя силни афро-карибски мотиви в „Без теб не мога“ заедно с международния проект Амазония;
• Нина Николина отново прецизно и с вкус включва мотиви от българския фолклор в „Сън“ – новата ѝ песен, по която работи с Явор Русинов;
• Живко Василев ни повежда през вдъхновилите го места в концерта-промоция на самостоятелния му албум „Places”, в който звукът на кавала се преплита със щрайха на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Режисьорът Стоян Радев с награда „Аскеер 2021“
• Национално юбилейно турне на театър „Кредо“. Гостуват режисьорът Нина Димитрова, основател и артистичен директор на независимата театрална трупа и актьора Стелиан Радев от спектакъла „Дневникът на един луд“ по Гогол, който отбелязва петата си годишнина този сезон.
• Трети сезон на Литературните маршрути на фондация „Прочети София“. Михаил Неделчев представя маршрута, посветен на списание „Мисъл“ и списание „Златорог“
• Какво представлява „Ъп сайклинг“ и как можем да превърнем отпадъците в изкуство? Разговор с Наталия Николова, основател на фондация „Академия за рециклиращо изкуство“ във Варна за предстоящите доброволчески инициативи за опазване на околната среда
• „Спомен за жени“: изложба на Лили Кючукова в галерия „Контраст“. Разговор с куратора на експозицията проф. Аксиния Джурова
• „Добавената реалност“ – изложба на Нина Лишовска в галерия „Нюанс“. Разговор с художничката.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
1000 години Гранада – историята на един прочут испански град разказана с музика. Действащи лица – Жорди Савал, Хесперион ХХI, Хуан диего Флорес, Сара Брайтман, Алисия Де Лароча, Анелия Шуманова, Джон Уилямс-китара, Мерилин Хорн.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Царство България и Холокостът
Каква е ролята на българската армия за спасяването на българските евреи през Втората световна война? Защо тази роля е премълчана, забравена, потулена, неизвестна? Има ли вина българската държава за това, евреите от тогавашна Македония, която е била с българска администрация са депортирани в нацистките концлагери, и не са спасени?
Отговорите на тези питания дава бойният пилот проф. полк. Димитър Недялков, чиято новопоявила се книга, публикувана от издателството на БАН, е цялостен анализ на драматични събития по спасяването на десетки хиляди български и чужди граждани от еврейски произход. Анализът на автора е потвърден от неизвестни архивни документи и доказуеми факти. Акцентът е върху еврейските трудови формирования като основен подход на властите по спасяването на родните съотечественици.
Във втората част на разговора ще припомним и друг познат само на специалистите факт, че българският паспорт по време на Втората световна война е бил спасителен билет за  хиляди преследвани  евреи от Румъния, Словакия, Унгария, Полша и Югославия. За това разказва документалната книга на Георги Боздуганов, озаглавена "Почти невъзможно“. Според заглавие: „Царство България и еврейската емиграция през Втората световна война“.
В предаването участват проф. полк. Димитър Недялков, д-р Георги Боздуганов, инж. Георги Мъндев, зам. председател на Българо-еврейския научен институт, както и Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско българско сътрудничество „Алеф“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
 „История на висшето образование по изкуствата в България“
тема: “История на националната спортна академия“
От държавното Висше училище по телесно възпитание през Висшия институт за физическо възпитание и спорт „Георги Димитров“ до Националната спортна академия „Васил Левски“ – какъв е пътят на висшето училище създавало шампиони и кадри за развитие на българския спорт и олимпизъм – за всичко това ще разкажат проф. д-р Лозан Митев – ръководител катедра Мениджмънт и история на спорта в НСА и гл. ас. Емилия Витанова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Паметниците от тоталитарното наследство. Какво да правим с тях?
Разговор с Горан Благоев за идеологическия им прочит и с проф. арх. Тодор Булев за вписването им в градската среда. Разговор /непотвърден още/ и с арх. Анета Василева за плановете за реконструкция на чинията на Бузлуджа.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Разнообразна, колоритна латиномузика от Карибите – Доминиканската република и Пуерто Рико. Сред изпълнителите (част от тях с награди и номинации за „Латино Грами“) са: Хенри Кастро, Чарли Крус, емблематичната за остров Пуерто Рико салса формация „Ел Гран Комбо“, Даниел Сантакрус, Еди Херера, вихрените „Плена Либре“, акордеонистът Ел Продихио и др. В програмата, освен традиционната за целия район салса, можете да чуете още мелодичен етнопоп, както и типичните за Доминикана танци бачата и меренге, и динамичните (макар и по-малко известни в Европа) бомба и плена, характерни за Пуерто Рико.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
• Що е то джазова естетика? – интервю с Вирджил Михаю, професор в Музикалната академия в Клуж, писател, джазов критик, дипломат, полиглот...
• (Без)краят на романтизма – специален гост по темата – композиторът Георги Арнаудов. Отправна точка - кратко интервю с руско-американския композитор Григорий Смирнов.
• Музика от Григорий Смирнов, Сергей Загний, Антон Батагов, Таркуинио Мерула и румънски джаз от 1965 до 2002 г.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Списание „Подслон“ – пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване. Всеки от нас носи своя товар, своята собствена лудост, своето собствено слонче на раменете си. Ще разберем за идеята на „Подслон“ да предостави възможност тези „слончета“ да бъдат споделени.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Кантате, юбилате
Диригентът Кристиан Попов разказва за работата си с Камерния ансамбъл „Свети Йоан Кукузел – Ангелогласният“, който ръководи от 2016 година насам. Музикалните акценти включват изпълнения на хора от неговия юбилеен концерт в зала „България“ по повод петдесетата му годишнина и записи от новия компактдиск „Сладкогласна лира“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35