Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 17-23 май

Снимка: pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 17-23 май. Това са някои от акцентите в предаването от 23 май:

На 18 май в столичната галерия Port A беше открита ретроспективната изложба на Ния Пушкарова „Аз нормалната!“. Изложбата може да бъде разгледана до първи юни и събира документация от различни проекти на художничката.

Ана Топалджикова – професор по история на театъра в НАТФИЗ, представи новия си роман „Колелото на живота“, вдъхновен от възрожденския художник и противоречива ренесансова личност Захарий Зограф.

На 18 май започна 17-ото издание на фестивала на изкуствата „Борис Христов“. Събитията в дома-музей на великия оперен артист на улица „Цар Самуил” № 43 в София продължават до 21 юни.

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък вече има своя собствена сграда. Новата театрална зала е предоставена от Община Казанлък и е бивше кино.

Тази година лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е поетът, публицист и преводач Бойко Ламбовски.

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров, публикуван през 2020 г., спечели Европейската награда за литература. Освен писател, Георги Бърдаров е и заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Преподава в областта на демографията и етно-религиозните конфликти. Както и в дебютния си роман “Аз още броя дните”, "Аbsolvo te" разказва своята история на фона на военен конфликт – арабско-израелският.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 23 май.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22..

публикувано на 21.09.21 в 18:52

Банско посреща Международния фестивал на планинарското и екстремно кино

Започва 20-ото юбилейно издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. От 22 до 26 септември, ще бъдат представени най-добрите заглавия от 40 държави на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения. Прожекциите ще бъдат в няколко зали и под звездите. Програмата на фестивала включва и мотивационни..

публикувано на 21.09.21 в 17:02

Десет художници с „Любов на стативи“

От 26 до 29 септември талантливи автори откриват колективната си изложба под наслов „Любов на стативи“. Експозицията ще бъде подредена в Академия „Никола Тесла“ на бул. „Цариградско шосе“ 17 в София. „Обичайте“ е лайтмотивът, въплътен в различни стилове и техники. Включени са творби на: Атанас Карадечев, Танер Мерт, Васил Василев-Зуека,..

публикувано на 21.09.21 в 15:55

Излезе уникално издание, посветено на българския П.Е.Н. клуб

По повод 95 години Български П.Е.Н. и 100 години Международен П.Е.Н. център, излезе представителна антология. В нея са включени творби на 48 съвременни писатели, които членуват в организацията, а проектът е подкрепен финансово от Министерство на културата. Съставители са Маргарит Жеков и Анжела Димчева. „Гласове от Българския П.Е.Н.“ е..

публикувано на 21.09.21 в 15:10
„Въздигане. Първият випуск“, изложба по случай 125 години от създаването на Националната художествена академия.

Културата на бързи обороти – 13 -20 септември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 19 септември. Между 16 и 20 септември в Смолян се провежда първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми (RIFE). През последните години документалното..

публикувано на 21.09.21 в 14:15