Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как отпадъците се превръщат в изкуство

Снимка: @recycleartacademy

Каузата не просто да опазва околната среда, а да превърне отпадъците в изкуство чрез метода на ъпсайклинг (up-cycling), мотивира учителката по рисуване Наталия Николова да създаде творчески работилници във Варна, чрез които да се вдъхва нов живот на предметите с отношение към опазването на природата и изкуството. Творческите работилници на Наталия, които са подходящи за малки и големи, вече функционират 10 години, а през периода на пандемията се адаптират и за онлайн занимания.

„Започнахме творчески занимания, но постепенно във времето въвличахме отпадъчни елементи в работилниците, и така се превърна цялата ни дейност в екоработилница, а всичко това постепенно се превърна и в социална работилница, по-скоро работилница и социална отговорност. Работилниците се реализират, благодарение на това, че участниците запазват своите отпадъци, които те имат, донасят ги в работилниците почистени и така им даваме нов живот, като ги преобразуваме чрез изкуство.“

Наталия Николова
В стремежа си да покаже на децата нещо интересно и ново, Наталия започва да използва именно „ненужните“ отпадъчни материали в работилницата си, за да ги превърне в нещо красиво, което да оживее чрез изкуството и да украси нашия дом. Постепенно това се превръща в нейна кауза за „рециклиране чрез творчество“, известна като ъпсайклинг, метод, който добива все по-голяма популярност, а Наталия утвърждава основно чрез нейната „Академия за рециклиращо изкуство“.

„Имаме инициатива за размяна на книги, тогава хората могат да оставят своите книги, които искат да дарят на някого другиго. И онлайн всеки може да се включи в такава инициатива. Освен екоработилниците и размяната на книгите, предвиждаме да направим и размяна на детски играчки за 1 юни. Все повече хора се интересуват от рециклирането, учители и ученици приемат радушно идеята. Донякъде хората са предубедени, защото това наистина е нов вид приложно изкуство, не е толкова разпространено в България. Подготвяме и онлайн колекция – магазин, в който да стимулираме творците да прекарат ъпсайклинг линия в своето творчество.“


Повече за разликата между ъпсайклинг и рисайклинг, какво представляват академиите за рециклиращо изкуство и какви са инициативите на екоработилниците, създадени по идея на Наталия Николова от Варна, разказва самата тя в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55