Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Леков: Образованието помага на човек да изкачва стъпала

Снимка: Кирчо Стоичков

Честитим именния ден на Валери Леков в деня, в който Православната църква почита паметта на Света мъченица Валерия.

Той е режисьор по образование, журналист по професия и самодеец по призвание. Той е познат от ефира на програма “Христо Ботев“, където разказва истории за колоритни хора и места из цяла България.

Някои, от които, колкото и да не е голямата държавната ни територия дори не сме подозирали, че съществуват. Валери е главен герой в документалния филм “Ром Кихот“ на режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова.

Има роли в игрални филми и самият той режисира филми. Водил е театрална трупа и прави още куп интересни неща, за които не е ясно как намира време.

Нина Пехливанова и Валери Леков за филма „Ром Кихот”

Валери Леков е главен герой в “Нашият ден“

“Израснал съм в циганската махала на Кюстендил. Там съм се родил и там израснах. Още първите спомени от детството ми са, че в махалата нямаше канализация, нямаше асфалт, тоалетните бяха някакви ями в двора.

Когато се родиш на такова място, ти свикваш, израстваш с това и не ти прави впечатление. Докато човек, който е раснал при други условия, се чуди как се живее на такова място, а са толкова щастливи.

Не е хубаво да се расте в такива условия, защото на по-късен етап се отразява на живеенето му. Навярно много хора са чели или чували случаи, когато роми биват настанени от ромска махала в някакви общински жилища, че те горят паркета, вкарват си конете и други неща. От там идват тези разлики.

Но все пак имах добро детство. Детството си го свързвам основно с читалището и училището в квартала. Това са двете институции, които влияят, които пречупват детето от една ера в друга.

Сам отидох в читалището. Беше една малка стая с много книги по рафтовете, прашни, които на по-късен етап, когато вече станах приятел с читалищната секретарка, заедно бършехме от прах и преподреждахме по азбучен ред. Но това беше мястото, където се чувствах най-добре.

Книгите бяха един нов свят, който не съм познавал. Не знам дали при други хора е така, при други деца, докато четеш книгата я филмираш в съзнанието си .

След това проявих интереси към самодейните групи в читалището, които бяха доста за времето си. Имаше от театрална до сатирична група.

Валери Леков разговаря с баба Петрана от село Зая, Дряновско

Обикаля страната

В днешно време обикалям страната и се срещам по различни поводи с деца, ученици, с които разговарям. Даже последно ходих в едни селца – Търнава и Търнак в Северозападна България, където също им разказвах за себе си и за моя път.

И за това, че образованието помага на човек да изкачва стъпала и да върви към по-добро.

На децата им е интересно. Казвал съм го и друг път -  като внук на хамалин съм израснал доста. Хора, които не са имали нищо. Дядо ми можеше да чете, въпреки че не е учил, можеше да чете, да пише.

Дядо ми е човекът, който ме поддържаше през всичките тези години. Дори, когато трябваше да уча след осми клас той изтегли пари от банката, купи ми ученическа униформа, шапка, чанта, дори и куфар ми беше взел.


Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Валери Леков, Кирчо Стоичков, romaquixote.com.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Млад благотворител" – конкурс, насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17