Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Леков: Образованието помага на човек да изкачва стъпала

Снимка: Кирчо Стоичков

Честитим именния ден на Валери Леков в деня, в който Православната църква почита паметта на Света мъченица Валерия.

Той е режисьор по образование, журналист по професия и самодеец по призвание. Той е познат от ефира на програма “Христо Ботев“, където разказва истории за колоритни хора и места из цяла България.

Някои, от които, колкото и да не е голямата държавната ни територия дори не сме подозирали, че съществуват. Валери е главен герой в документалния филм “Ром Кихот“ на режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова.

Има роли в игрални филми и самият той режисира филми. Водил е театрална трупа и прави още куп интересни неща, за които не е ясно как намира време.

Нина Пехливанова и Валери Леков за филма „Ром Кихот”

Валери Леков е главен герой в “Нашият ден“

“Израснал съм в циганската махала на Кюстендил. Там съм се родил и там израснах. Още първите спомени от детството ми са, че в махалата нямаше канализация, нямаше асфалт, тоалетните бяха някакви ями в двора.

Когато се родиш на такова място, ти свикваш, израстваш с това и не ти прави впечатление. Докато човек, който е раснал при други условия, се чуди как се живее на такова място, а са толкова щастливи.

Не е хубаво да се расте в такива условия, защото на по-късен етап се отразява на живеенето му. Навярно много хора са чели или чували случаи, когато роми биват настанени от ромска махала в някакви общински жилища, че те горят паркета, вкарват си конете и други неща. От там идват тези разлики.

Но все пак имах добро детство. Детството си го свързвам основно с читалището и училището в квартала. Това са двете институции, които влияят, които пречупват детето от една ера в друга.

Сам отидох в читалището. Беше една малка стая с много книги по рафтовете, прашни, които на по-късен етап, когато вече станах приятел с читалищната секретарка, заедно бършехме от прах и преподреждахме по азбучен ред. Но това беше мястото, където се чувствах най-добре.

Книгите бяха един нов свят, който не съм познавал. Не знам дали при други хора е така, при други деца, докато четеш книгата я филмираш в съзнанието си .

След това проявих интереси към самодейните групи в читалището, които бяха доста за времето си. Имаше от театрална до сатирична група.

Валери Леков разговаря с баба Петрана от село Зая, Дряновско

Обикаля страната

В днешно време обикалям страната и се срещам по различни поводи с деца, ученици, с които разговарям. Даже последно ходих в едни селца – Търнава и Търнак в Северозападна България, където също им разказвах за себе си и за моя път.

И за това, че образованието помага на човек да изкачва стъпала и да върви към по-добро.

На децата им е интересно. Казвал съм го и друг път -  като внук на хамалин съм израснал доста. Хора, които не са имали нищо. Дядо ми можеше да чете, въпреки че не е учил, можеше да чете, да пише.

Дядо ми е човекът, който ме поддържаше през всичките тези години. Дори, когато трябваше да уча след осми клас той изтегли пари от банката, купи ми ученическа униформа, шапка, чанта, дори и куфар ми беше взел.


Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Валери Леков, Кирчо Стоичков, romaquixote.com.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13