Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 8 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 7 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Феноменът „чужденец, заселил се за постоянно в София и занимаващ се с изкуство“ – наши гости са Самуел Покро (Франция/Ирландия) и Тавис Престън (Шотландия), които живеят у нас от около 15 години, и авторът на анимационни филми Дмитрий Ягодин (Русия), който пък е в България още от ученическите си години. А как тримата са се срещнали (посредством ефира на програма „Христо Ботев“) и какво изкуство създават заедно с българския си колега Георги Попов ще разберете в предаването.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
Romanian Hits, концертът се е състоял на 11 февруари 2021 в Румънското национално радио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно музика от Перу

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Росен Генков, Благоя Груйовски, Боряна Василева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Килимарят от Индия“, по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Зайо Помпон“ от Лили Кардич

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Джордж Оруел и вечно интересния за хората негов роман „1984“ – защо е толкова актуален и днес?
• Водни спасители с готовност за безопасно лято 2021. Кои са плажовете, които остават без надзор това лято? Подготвени ли са родните спасители или ще се търсят такива от чужбина? Кои са основните причини за случаите на удавяне с фатален край? Какви ще са противоепидемичните мерки по плажовете тази година? Гост: Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК.
• Истории в ефира: Морски истории от бара на кораба в Синеморец. Калина Станева разговаря с Йона и Сандра Наумови за споделеното в хладните солени вечери, местата ,които създават спомени и за промяната, която настъпва, когато „тайните“ кътчета се пренаселят. Ще чуем и мнението на общинският съветник и активист Марта Георгиева за промяната в Синеморец и неговите гости през последните години.
• Минути на редактора: Актуалната политическа ситуация в България – преди предсрочните парламентарни избори.
• Висшето училище по телекомуникации и пощи отбелязва 140 години от създаването си – какви са предизвикателствата за преподаватели и студенти днес? Как още във 2-ри курс можеш да имаш желаната работа по специалността, която си избрал да учиш? – Събеседник: гл.ас.д-р Никола Ранчев.
• Какво ни показват резултатите от  матурите за зрелостници през 2021г.? Събеседник: Златка Димитрова, образователен експерт.
• Каква информация можем да получим от изложението „Световно образование“ – най-големият образователен форум в Югоизточна Европа? Каква е динамиката в университетите в Европа, какви са промените в резултат на Брекзит и COVID пандемията? – Какви са новите тенденции в образованието и какво предлагат като условия за привличане на студенти европейските университети? Събеседник: Николай Христанов, експерт.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Представяне на „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ – четири тома на проф.д-р Аксиния Джурова с разговори с над 140 български художници от поколението между двете световни войни- отложена тема
• Нов мемориал „Стената на българските праведници на света“ ще се открие в София на 10 юни под егидата на Българо-еврейския културен институт. Разговор с Весела Райчинова
• Ясен Панов с покана за вернисаж на 8 юни в галерия „Квадрат 500“.
• „В-образ-явени музикални истории“. Илюстрациите към книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“
• През седмицата се открива 14-я Хартиен Арт фест в София. Разговор с куратор и организатори.
• Момчил Георгиев, директор на фестивала „Софийски музикални седмици“ за предстоящия концерт „Полет над корейската нощ“- съвременни корейски композитори в камерна зала „България“
• Диана Дафова за новия си албум „Това чудо живот“ с премиера утре на сцената на „Театро“
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• За видовете назоваване на домашната котка в българските говори в съпоставка с други европейски и славянски езици – доц. Илияна Гаравалова
• Езикови справки по радиото
• Игрословица
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Да прегръщаш с криле: От древните митове към фантастиката
За нас, хората, полетът е адреналин, воля и най-вече – копнеж. Как са се променяли представите ни за летене във времето – от древните митове, старинните приказки и религиозните персонажи до прогностичните визии на научната фантастика и крилатите супергерои от комиксите и киното в наши дни? Отговор на въпроса търсим заедно с Доротея Табакова, преподавател по старогръцки език и литература от катедра „Класически филологии“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и писателите-фантасти Любомир Николов и Григор Гачев.
Щрихи по темата добавя психологът Иво Величков, който анализира натрапчивия мотив и символиката, свързани с въображаем полет по време на сън в контекста на загадъчното човешко подсъзнание.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Филмът – културна ценност или комерсиален продукт – темата, по която асоциация „Акамедика 21“ проведе международна конференция, коментират:
• Боряна Матеева, кинокритик и преподавател в НБУ
• проф. д.н. Любомир Халачев, преподавател в НАТФИЗ, който ще разкаже подробности за обновения Закон за филмовата индустрия
• Весела Казакова, една от режисьорките на филма „Woman do cry“, попаднал в тазгодишната селекция на филмовия фестивал в Кан

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Представяне на изпълненията, участващи в класацията

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от зала „България“ – Концерт на Младежката филхармония „Пионер“ и Софийската филхармония със заглавие „Рамо до рамо“. Диригент – Любомир Денев-син, солистка: Даниела Йолкичева, арфа. В програмата: Рейнголд Глиер – Концерт за арфа и оркестър; Цезар Франк – Симфония в ре минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Истории от пролетния панаир на книгата:
Ева Тенева-Зайков - художник, рекламист, копирайтър, фотограф, и преподавател по рисуване говори за последния си  проект „Доктори без маски“, посветен на българските медици, който прескочи границите на родното изкуство и вече имаше премиера в Италия.
В каталога-скицник на художничката  можете да видите портрети на лекари и лечители  като всеки портрет има биография, написана на гърба на листа. Ева е оставила последните листа празни, за да може всеки да нарисува свой портрет, а купувайки албума подпомагате дейността на Фондацията „Златни ръце“, която  цели да подпомага медици и артисти в затруднено положение.
• Наопаки: среща с художника и графичен дизайнер Петя Власакиева, която след първата си книга за деца „Шарено на бели точки“, (чиято корица е черна на бели точки) се захваща с изработването на книгодрешки, които се радват на голяма популярност.
• Ще ви срещнем и с четящи млади хора, ще ви представим и някои от най-новите книги на издателство „Вдъхновения“, което на 6 юни навърши 5 години от основаването си.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Музика от германския бароков композитор, майстор – лютнист Силвиус Леополд Вайс (Sylvius Leopold Weiss, 1687-1750) и съвременния американски аранжор, пианист и филмов композитор Джеймс Нютън-Хауърд (James Newton Howard) – част 1.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 19 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 31 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов "Езиците на бирата" – в джаза и отвъд джаза. Гост: Людмил Фотев и като автор на едноименната книга, но и като специалист по различните музикални езици в Кулата на езиците. Или –..

публикувано на 18.08.24 в 08:35

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Училище за жени" от Жан Батист Молиер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Събота, 17 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Австралийски прогресив рок – Unitopia. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 16.08.24 в 17:32

Петък, 16 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 30 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Алис Купър от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Четвъртък, 15 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 29 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Бони Ем" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Знаменателният спектакъл от 12 май в Братислава на..

публикувано на 14.08.24 в 08:10