Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 9 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта с обичания български актьор Светослав Пеев. Ще разговаряме за златното поколение на „сатирата“ – театърът, с който е свързан най-продължителния и най-щастлив период в актьорската му биография, за срещите му с такива знаменити творци като Нейчо Попов, Георги Марков и Станислав Стратиев, чийто 80-годишен юбилей отбелязваме през тази година, за футболните му страсти и десетте години, прекарани в Кипър. Ще чуем откъси от постановките на сатиричния театър „Римска баня“ и „Сако от велур“ – записи от златния фонд на БНР. Ще звучат песни на Славчо Пеев от различни издания на фестивала „Златният кос“. По телефона ще се включи и актьорът Мартин Каров – един от най-даровитите млади таланти на сатиричния театър.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Проекта на Марта Аргерич – 25 юни 2013 г., първа част. С участието на Марта Аргерич, Лилия Зилберщайн, Енрико Фагоне, Алфред Руц, Корадо Джуфреди, Грегорио ди Трапани, Андрей Баранов, Миша Майски, Лили Майски, Джорджа Томаси и др. В програмата: Камий Сен-Санс – „Карнавал на животните“; Бенджамин Бритън – Соната за виолончело в До мажор, опус 65; Жак Офенбах – Сюита из балета „Парижко веселие“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колумбийски фолклор

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Тодоров, Валентин Янков, Снежана Витанова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Дъйканбай и великаните“, по киргизка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Приказки по телефона“ от Джани Родари

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: В Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН, търсим смисъла на истинското приятелство и сдружението заради взаимна изгода. Има ли приятелство в социалните мрежи и доколко са фатални токсичните приятелства? – анализ на психолога Андрей Ганев.
• Архивите като памет, роля и въздействие върху съвременната геополитика, националното самосъзнание, икономическите, политически, културни и духовни промени. Какво е човешката цивилизация без архиви и кога и от кого архивите се превръщат в оръжие? Какви са последствията от подмяната на архиви и смисъла на секретния архив като артефакт и елемент на държавната сигурност – в Международния ден на архивите коментира доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.
• Главен герой: Писателят Алек Попов – една среща с продължение: от „Мисия Лондон“ до „Мисия Туран“ или как за 20 години изминаваш пътя от Европа до Азия; за българския гений и падение, за трагикомедията на уж българските цели и достижения и за шанса на тези, които остават себе си.
• Минути на редактора: Стартира „Ловци на хвърчила“ – танцовото изкуство в подкрепа на приобщаването и културната интеграция. Какво предстои в програмата за танцово обучение на деца от бежански семейства, целяща културна интеграция и запознаване със света на танцовото изкуство – разговор със създателите на проекта.
• Трансплантации и донорство – нужни ли са законодателни промени след скандала в болница „Лозенец“, има ли злоупотреби и прескачат ли се пациенти за трансплантация? – коментар на адвоката по медицинско право Мария Петрова
• Учени от БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак – Мария Шрьодер, асистент в Института по молекулярна биология към БАН
• Smart Medical Box – иновативна автоматизирана кутия за лекарства – интервю със създателя Георги Корчаков

от 11.00 до 12.00 часа
Конкурс „Пролет 2021“

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Експозициите на Софийския хартиен арт фест 2021 в НДК. Гостуват кураторът Даниела Тодорова и художничката Красимира Дренска, награден български автор в Международния годишен конкурс за хартиено изкуство „Аматерас“ за 2020 г.
• Премиера на спектакъла „Демони“ от Ларш Нурен в театър „Азарян“. Разговор с режисьора Крис Шарков.
• ПроЛетен базар на книгата 2021. Младият писател Николай Пеев представя новата си книга „Седем писатели в Космоса“.
• 25 години хор „Гена Димитрова“ в Плевен. Среща с неговия диригент Анелия Дечева.
• „Да овладееш пространството“, изложба на Иван Янев в столичната галерия „Контраст“.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Историята на концертите на тримата тенори – Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Създателят на българския „Таймс”
Данаил Крапчев e роден на 15 декември 1880 г. в град Прилеп, Македония, убит на 10 септември 1944 г. в Горна Джумая. Той е сред най-значимите публични имена в периода между двете световни войни и без колебание може да бъде определен като човек-институция в политическата и културната историята на България. Фигура, която със своя независим дух и забележително публицистично творчество запълва четвърт век от историята на родната журналистика и от живота на българската държава. Той е бащата, създателят, творецът на вестник „Зора”, който е излизал цели 25 години, от 1919 до 1944 г. А вестник „Зора” сам по себе си е огромно държавническо и културно дело, което е по силите и по плещите единствено на човек с възрожденски нравствени мащаби.
Събеседници: проф. Михаил Неделчев, журналистката Даниела Горчева, писателят Цанко Серафимов и публицистът Бойко Василев. Записи от Златния фонд на БНР.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Енциклопедия бюрократика
Епизод 2: Хляб, зрелища и корупция
Дали корупцията и злоупотребите с власт са белег за упадъка на Римската империя или са били част от нейния modus vivendi във всеки етап от съществуването й било като република, принципат или доминат.
Кога корупционните практики минават за морално непростими и кога - не, какво се случва с налагането на Pax Romana и има ли светли примери на неподкупни служители в богата история на Рим?
Във втори епизод на енциклопедията, посветена на темата за империите и бюрокрациите търсим отговора с помощта на Марта Методиева, автор, преводач и редактор, преподавател по латински и римска литература, доктор по Теория и история на културата към Институт за балканистика с център по тракология към Българската академия на науките.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• „Доблест и наказание“ – Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи.
Мащабно изследване на проф. Вили Лилков за съдбата на личностите, защитили българските евреи през ВСВ. След 9 септември 1944 г. много от тях са убити, затворени, изселени и обявени за врагове на народа.
Разговор с автора.
• Събитие от световната история: Джордано Бруно

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Колоритно етно, уърлд и електро-танго от Аржентина. Сред изпълнителите – група „Бахофондо“ (с музиканти от Аржентина и Уругвай), тайнствената Хуана Молина (фолктроника), виртуозните „Оркеста Типика ел Афронте”, електро-танго проект „Отрос Айрес” (членове от Аржентина и Испания), „Ла Портуария” (блус- и етнорок), очарователното трио „Фемина”, уърлд мултиинструменталистът Аксел Кригер и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Творецът в съвременния свят и предизвикателствата, които той среща
• „Човек днес трябва да се бори с едно засипване с парченца от мозайки и трябва да бъде много голям виртуоз за да организира себе си и да се намери в тоя свят“ – Цветан Цветанов, радиожурналист в програма „Христо Ботев“
• „Идва свят, който трудно можем да разпознаем и който не разпознава нас и нашите ценности“ – Марин Бодаков, поет и интелектуалец
• Екзотични сюжети и мистична поезия в творчеството на композитора Ясен Воденичаров.
• „Композиторът трябва да бъде в състояние да претвори елементи от собствената си култура и да ги покаже така, че да бъдат интересни на всеки слушател в която и да е страна“ – Станислав Веляник, диригент и перкусионист, за съвременната музика от последните няколко десетилетия

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Новата българска електронна сцена след пандемията – предпремиерно за новите студийни продукции на добре познатите и извън територията на България проекти LATE и Evitceles. В студиото ни гостуват авторите им Емил Митов и Етиен Славчев. Ще насочим вниманието ви и към датата 19 юни, когато (точно след 10 дни) Кристиан Стадсгард, съосновател на вече култовия датски лейбъл за електронна музика Posh Isolation, идва в София за пръв път, за да представи на живо самостоятелния си проект Vanity Productions.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
60 минути с изкуството на едни от най-известните вокални групи и хорови формации от Мексико, Куба, Венецуела, Бразилия и Аржентина. Това са: Университетският студентски хор Staccato към Националния автономен университет на Мексико; вокалните групи от Венецуела Entre Voces и Siete Palos; вокалният смесен ансамбъл Da no coro – Бразилия; Schola Cantorum Coralina – Куба; студентският хор от Аржентина Estudio Coral Meridies и ансамбъл Los Fronterizos с хор Cantoria de la Basilica del Socorro, също от Аржентина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20