Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Георгиев: Българското общество става все по-консервативно

Стефан Георгиев
Снимка: bnt.bg

Как да разчетем знаците в очакване на поредните парламентарни избори? Какви са обществените нагласи и можем ли да прогнозираме?

Темата коментира в “Нашият ден“ Стефан Георгиев, социолог и изследовател на свободна практика:

“Има свръхконцентрация на събития, които обаче сякаш са малко илюзорни. Интерпретацията ми е, че обществото днес е същото, както това, което беше преди месец.

Малко се е променило, ако изобщо нещо се е променило. Очакваме старт на една предизборна кампания, където събитийности от типа на номерата на бюлетините се превръщат във водеща новина, въпреки че в обществото се развиват много по-значими процеси.

На 9 юни с колегите ми Антоний Тодоров и Чавдар Найденов участвахме в едно събитие на фондация “Фридрих Еберт“, където представихме доклад, върху който работихме близо година. Той се казва “Радикализация на неприемането“.

архивТой ни казва едно нещо – българското общество става все по-консервативно. Част от нашите съграждани поддържат доста крайнодесни дори ксенофобски нагласи, които с времето се превръщат вече в устойчиви.

Виждаме себеподобните, виждаме и хората, които са малко по-различни от нас. Било то през призмата на социално-икономически статус, през призмата на етическа, религиозна или сексуална идентичност.

С две думи – не сме склонни да ставаме по-толерантни, напротив склонни сме да отхвърляме тези, които не изглеждат, не се държат и не говорят като нас все повече и повече.

Без да навлизам в дебрите на процентните разпределения, числата и т.н., по-скоро един от изводите, който наблюдаваме, е, че този тип устойчиви нагласи започват да се провиждат не само сред определена социално – икономическа група от българските граждани.

Консервативните нагласи вече са част и от по-високите статусни групи – хората с по-високи доходи, живеещи в по-големите градове, включително в столицата. Това е един процес, който започва да приема всеобхватни за цялото ни общество измерения.

И на фона на това сякаш предстоящата предизборна кампания ни казва – ами да, ние ще наблюдаваме един процес, който е много сходен с това, което се случва в българското общество. Можем да кажем, че българското общество става все по-дясно и все по-консервативно, абсолютно същото виждаме и на политическия пазар.

Политическите партии, включително и на предстоящите парламентарни избори на 11 юли, в тяхната съвкупност са все по-десни, все по-консервативни. Нищо ново, просто имаме една симбиоза и самозахранващ се процес и от едната, и от другата страна.

Все по-рядко ще сме свидетели на това как една или друга политическа партия ще защитава уязвими малцинствени групи. Можем съвсем спокойно да кажем, че и богатите, и елитите също са малцинства, но те някак не са толкова уязвими.

По отношение на уязвими групи, независимо дали става въпрос за хора от ромски произход, или хора, които са с различна сексуална идентичност, такова говорене практически отсъства от политическия дискурс в България.

Дори политически формации, които се самоопределят като либерални, център либерални и т.н.  Такова нещо няма как да бъде чуто или, ако се чува, то е по-скоро по изключение."

Чуйте Стефан Георгиев в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната..

публикувано на 11.06.21 в 18:25
Мирослав Арабаджиев

Младите в журналистиката: Мирослав Арабаджиев

11 юни е. Ден, който със сигурност слага край на един дълъг и странен период за Европейските футболни първенства. Европа пак ще брои, но без да навлиза в статистиката на пандемията. В следващия месец тя ще отчита само красиви попадения на световни терени. UEFA EURO 2020 започва с двубоя Турция – Италия, който ще постави началото на най-очакваното..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Илия Пешев пред ателието си в София

Часовник и безвремие, и дългата история на ножа

През 30-те години на миналия век британският поет и аристократ Едуард Джеймс е много близък до течението на сюрреализма и е близък приятел на писателя Олдъс Хъскли, комуто споделя опасенията си, че след Втората световна война вероятно много от занаятите ще замрат и постепенно ще изчезнат. Той изразява готовност да превърне имението си в училище по..

публикувано на 11.06.21 в 15:20

Силвия Великова: От Кьовеши ще разберем дали посещението ще остане само протоколно

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещата в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещение приключва днес. Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът  Силвия Великова . "Надявам се на пресконференцията да прозвучи това,..

обновено на 11.06.21 в 13:36

Ще накърни ли съдебната реформа достъпа до правосъдие

Защо трябва да бъде променена съдебната карта на съдилищата? Какво представлява проектът “Модел 4“? Темата коментира в “Нашият ден“ Красимир Шекерджиев , член на Адвокатската колегия на Висшия съдебен съвет. “Модел 4“ е един от четирите модела, които бяха изработени в рамките на проект, стартирал през 2016 г.  "Още от предходния състав..

публикувано на 11.06.21 в 13:32