Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сякаш са триумфални арки – изложба на Атанас Хранов

3
Атанас Хранов, Изход
Снимка: Мариана Маринова

Може би за мнозина е изненадващо, или по-скоро интригуващо, заглавието на новата изложба на художника Атанас Хранов, а то е: „Изход“ в галерия „Ракурси“. В това пространство, за него запазена марка, прозорците гледат към тихата Хан Крум,  от другата страна към тайнствен вътрешен двор, с малък фонтан, останал още от къщата на Стефан Стамболов, като Алиса в страната на чудесата или Алиса в огледалния свят, и Котарак, който пресича двора с усмивка на лицето си. Сюжетите са няколко, преди всичко „Вратата на Александър“, „Вратата на разказвача“, „Вратата на Йосиф“, голямо-форматни платна – размер почти два на три метра, цикъл „И аз също бях там“, „Вятър от север“, „Чай от глухарчета“ и др.


Изложбата „Изход“ има друго важно послание от неговия приятел и съмишленик поета Александър Секулов, със стихотворението, което има заглавие „Изходът на Наско Х“.

В този дом под небето
стени няма, а само порти;
и от една празнота се излиза
към друга празнота, наречена пустота;
и сред това сияещо нищо
вирее и цъфти
въображението на Наско Х.,
което някои наричат роза,
а самият той нарича „роза на ветровете;
и ветровете в тази пустота
са толкова бавни, че почти спират,
стоят на място и шепнат нещо,
което Наско Х. ще разкаже на всички;
после той отваря портите на пустинята
и портите на съня,
пуска ветровете да летят,
а той остава сред рамките,
сякаш са триумфални арки,
или знаци,
или букви,
а навярно – свят, който трябва
да бъде досътворен.

Какво сподели Атанас Хранов за изложбата си „Изход“ чуйте в звуковия файл.

Изложбата може да бъде разгледана до 23 юни в галерия „Ракурси“

Снимки: Мариана Маринова, rakursi.com
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05

Дзен е самият живот

Това казва в заключение Алън Уотс в книгата си „Духът на дзен“. В нея той проследява зараждането на дзен в древна Индия и пътят на учението в Китай и Япония.  Верен на практическата същност на дзен, Алън Уотс се спира не само на „тайната на дзен“, но и на техниката за практикуване.  Той пише за живота в дзен общността, като разказва за това какво..

публикувано на 11.06.21 в 14:00

Книга на Георги Коритаров

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ е особена книга. Тя излиза, след като авторът ѝ вече не е между нас и съдържа негови коментари от 4 януари до 5 април тази година. В нея можем да се впечатлим за пореден път от журналистическото умение, интелекта, познанията и иронията, характерни за Коритаров.  Вече останаха много малко професионалисти от този..

публикувано на 11.06.21 в 13:54