Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

| обновено на 10.06.21 в 16:02
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев
Снимка: Василка Баева / sofiaphilharmonic

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев. 

21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и оркестъра на Мариинския театър. Абисал Гергиев често свири с братовчед си Заурбек Гугкаев, син на сестрата на Валерий Гергиев. 

Предстоящият концерт тази вечер не е първият на Гугкаев в България. Младият музикант е дирижирал „Евгений Онегин“ на сцената на Софийската опера през 2016 година. 

Третият гост в концерта е албанският цигулар Теди Папаврами – който също е гостувал на българската сцена като солист на Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел. 

Програмата, която са подготвили да представят пред публиката в столичната зала „България“, е Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от Пьотър Илич Чайковски, Концерт за цигулка и оркестър №3 в си бемол минор, оп. 61 от Камий Сен-Санс и Концерт за пиано и оркестър във фа диез минор, опус 20 от Александър Скрябин. 

Събитието е част от новата фестивална поредица „Потомци следовници“ на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.

В среща по време на подготовката за концерта Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев разказват за "Метроном". В превода помага Ангелина Александрова.

Чуйте какво споделиха в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета и..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10

Фолклор, приказка, фантазия: „Детето и чудесата“ от Морис Равел

Трябва да се върнем далеч назад, в романтизма, където да потърсим връзката на тази опера с фолклора. Тогава, когато приказката, народната песен, народните умотворения са култ, етична и естетическа мярка за съвършенство. Времената на Братя Грим, Вилхелм Хауф, Арним и Брентано, Андерсен, на десетки разказвачи и преразказвачи на народни приказки не са..

публикувано на 10.06.21 в 09:05