Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 11 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 10 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения  
• Ще вдигнем завесата над най-новия исторически пълнометражен филм „Шибил“ по класическия разказ на Йордан Йовков, часове след националната му премиера. С младия дебютиращ режисьор Никола Бозаджиев ще говорим за експериментите в киното, табутата в изкуството и наградите от световни фестивали.
• Включване от „Джаз форум“ - Стара Загора. Как ще протече фестивала и кои водещи български изпълнители ще могат да се чуят до края му?
• Минути на слушателите

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Венецуела

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ФА „Добруджа“, Гергана Дачинова, Костадин Михайлов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Простирай си краката според чергата“, по българска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Маймуна и дракон“, японска народна приказка

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: премиера на фотокнигата на Росен Коларов „Извън фокус”
• Обзор на седмицата
- Съдебната власт, протестите и посещението на Лаура Кьовеши – коментар на журналиста Силвия Великова
- Франция – за шамара в политиката и възстановяването от Covid-пандемията – коментар на журналиста Божидар Чеков
- Посока Балкани: посещението на премиера на Албания Еди Рама в България и доживотната присъда за Ратко Младич – коментар журналиста и завеждащ редакция „Балкани“ в БТА Райна Асенова
• Главен герой: актрисата Гергана Стоянова
• Минути на редактора: Започва реставрацията на синагогата във Видин, която е втората по големина в страната. Каква е историята на сградата и защо са я наричали „белият лебед на Дунав“? Как изглежда проекта за новия облик на синагогата?

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Реформа на съдебната карта на съдилищата в България и дали да бъдат закривани съдилища. Какво представлява Модел 4?
Събеседници: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев – членове на ВСС
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Конкурс „Пролет 2021“

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Власт и изкуство в България през 70-те години на ХХ век“ – интервю с автора на изследването Пламен Петров
• „Прегаряне“ – премиера на спектакъл за възрастни в Държавен куклен театър Стара Загора. Идеята е на Веселка Кунчева и Ина Божидарова
• „Забравената мая“ – книга с кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Разговор с автора.
• „Жираф в чашата“ – репортаж от представянето на новия сборник с разкази на Николай Ценков в Литературен клуб „Перото“
• 19-о издание на Конкурса за сценарий на късометражен филм, организиран от Българско кинообщество в партньорство с Френския институт в София и посветен на темата „Смях”. Елена Георгиева с подробностите.
• „Позорище“, роман-комедия на балканския театрален свят от писателя и сценарист Добромир Байчев.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Пеещи холивудски звезди – Джони Деп.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• Проектът „Не просто думи“ („Not Just Words“), в който партньори на АЕЖ- България са  GLAS Foundation, Bilitis Foundation и ОЕБ „Шалом“, организира първо обучение на журналисти (8 и 9 юни), на което ще бъде дефинирано понятието „език на омразата“, а участниците ще бъдат запознати с разработения, от екип журналисти и експерти в областта на правото и психологията, пътеводител „Не просто думи“, създаден с цел да улеснява при отразяването на чувствителни теми за обществото.
В навечерието на Прайд 2021 (12 юни) – разговаряме за този проект и обучение заедно с Иван Радев от АЕЖ - България и Лилия Драгоева, директор на Bilitis Foundation.
• Книгата „Свободна зона. Часът е 9 без 5“, събрала 80 коментара на Георги Коритаров, е по книжарниците. „Каква беше журналистиката му?“ – коментар на журналистката Юлияна Методиева, главен редактор на сайта „Маргиналия“.
• Светът е по трибуните. В деня, в който започва Европейското първенство по футбол, говорим за спортната журналистика и какво не знаем за нея.
• Младите в журналистиката: среща със спортния журналист Мирослав Арабаджиев.
• Медийни новини: обзор

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Вдъхновяващата екзотика на различното“

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Финалният турнир по ловна стрелба „Спортинг“ за Купата на НЛРС-СЛРБ.
Събеседници: състезатели, съдии, организатори.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Документален запис на концерт на Чик Кърия квартет, състоял се в „Fasching Jazz Club“ в Стокхолм, Швеция. Записът е предоставен от  EBU.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
Вечната българска класика – из балетното творчество на българските композитори.
Музикален полет из приказката, историята, празника на българина, модерната поетика на окръжаващата среда. Четири различни тематики, различни интерпретации на въображаемия или предметния свят:
• Панчо Владигеров – „Легенда за езерото“ – типично романтична творба за приказно време и приказно място, създадена с пищните багри на Владигеровския оркестър.
• Марин Големинов – „Дъщерята на Калояна“ – разгръщане на страници от историята с големиновски лаконичен изказ, с брилянтен сблъсък на култури и образи.
• Жул Леви – „Панаир в София – весели картини от някогашна буржоазна София, с добродушно описание на герои, напомнящи милите образи от Вазовите „Чичовци“.
• Румен Бальозов – „Зелената игра“ – причудлива игра на лирика, джаз, поезия – по стихове на Иван Радоев, с участието на Йълдъз Ибрахимова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пряко предаване от подвижното ни студио с участниците в Джаз форум Стара Загора във втората фестивална вечер, посветена на новото в българския джаз от последната година и половина.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Спомен за проф. Никола Стефанов – прочут български флейтист и педагог.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 14 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 11 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник Метаморфози срещу понеделник Гост Юлия Георгиева – активист, правозащитник, човекът зад Розовата къща, ако някой знае много за дрогата, за зависимостите, за проблемите на хората оказали..

публикувано на 13.06.21 в 08:30

Неделя, 13 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Амер“ от Боян Папазов от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Здравко Георгиев, Гергана и Димитър Димитрови, оркестър „Сахар“ и..

публикувано на 12.06.21 в 08:25

Събота, 12 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Дамското alternative/indie трио „People of Maha“, часове след официалния рилийз на дебютния им албум „Blue To Gold“. • От мястото на събитието – Колегата Милена Воденичарова с включване на живо от фестивала MUSIC DAZE Пловдив. • Нов албум: Джо Бонамаса - „Royal..

публикувано на 11.06.21 в 15:00

Четвъртък, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Ще поставим акценти върху преходността на живота и на ценностите с напредването на възрастта, защо на върха на кариерата си търсен, а после забравен. С госта акад. Дамян Дамянов ще..

публикувано на 09.06.21 в 16:19

Сряда, 9 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания български актьор Светослав Пеев. Ще разговаряме за златното поколение на „сатирата“ – театърът, с който е свързан най-продължителния и най-щастлив период в..

публикувано на 08.06.21 в 16:42