Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Доктори без маски“ на Ева Тенева-Зайкоф – портрети на човечността

6
Ева Тенева-Зайкоф
Снимка: личен архив

„Доктори без маски“ eпроект на Ева Тенева-Зайкоф, посветен на нейния баща – известния хирург доц. Веселин Тенев, който над 20 години завежда Клиниката по гръдна хирургия на УСБАЛ по онкология. Доц. Веселин Тенев първи започва да прави ранна диагностика и профилактика на рака на гърдата – в средата на 80-те години. След промените той е първият лекар, който провежда профилактични прегледи на големи групи жени с много успешни резултати.

Ева Тенева-Зайкоф - художник, рекламист, копирайтър, фотограф, дизайнер и преподавател по рисуване, която след последната си изложба: „Блок №5“, посветена на учителите и менторите си, сега дава нов живот на проекта си „Доктори без маски“, посветен на българските медици, който вече прескочи границите на родното изкуство и имаше своята премиера в Италия.

Художничката споделя: „Баща ми освен изключителен хирург, беше и много добър човек и с много крайно чувство за справедливост, опитваше се да лекува обществото от неговите заблуди и продажност. „Доктори без маски“ показва уникални в своята хуманност и саможертва хора, които спасяват човешки животи всеки ден, както и на тези, които се грижат за духовното ни здраве.“

Ева започва „Доктори без маски“ в социалните мрежи миналата година по време на първия локдаун като публикува всеки ден портрет на лекар, хирург, медицинско лице, ветеринар или лечител. Първият публикуван портрет, разбира се, е на баща ѝ – доц. Тенев и е рисуван от нея през 1992 година с молив върху хартия от рентгенова снимка.

Двуезичният скицник-албум „Доктори без маски“ съдържа малка част от портретите, които Ева рисува през последната една година като израз на благодарност към всички лекари. Към всеки портрет има добавена кратка история за човека.

Някои от портретите на Ева Тенева-Зайкоф са изложени в книжарница-галерия FOX Book Café, където могат да се видят и сега. Проектът на Ева „Доктори без маски“, но този път в Огледалния свят, участва и в сборната изложба „What's next?“ – с куратор изкуствоведа Галина Димитрова-Димова, обединяваща творби на 12 български творци и активисти, отразяващи моментите на криза и социална изолация. След като беше показана в София и във Велико Търново, „What's next?“ е експонирана във Враца и ще бъде там до 15 юни.

Ева Тенева Зайкоф разказва:„Рисувам хората, които всеки ден са на първа линия по 20-30 години наред. Всеки портрет описва човека в най-интимния му свят. Иска ми се тези хора да ги разпознаваме, да се радват хората на лекаря, така както са се радвали някога – всички са знаели кой е докторът и към него е имало голямо уважение. Моята цел беше да покажа хубавите примери на хора, които цял живот са много много важни за нас.

Аз съм от лекарска фамилия – баба ми, дядо ми, братовчедите ми, чичо ми, баща ми, цялата рода на баща ми са лекари и това много ми е влияело цял живот в каузите, с които се заемам. Като дете винаги съм знаела, че баща ми принадлежи на пациентите си, че спасяването на човешки животи е най-важното нещо и ние в къщи сме се опитвали да му бъдем в помощ, защото винаги сме знаели, че неговата професия не може да се сравнява с нищо друго. Той беше истински лекар от старата школа никога не си е позволявал да бъде търговец.“

Ева нарича свои ангели лекарите от МВР болница д-р Ангел Кърлов и д-р Пламен Мошев, които спасяват живота ѝ преди година и половина.

Сред портретите на докторите без маски са и тези на:

• младия д-р Антонио Тенев - специализант в Клиниката по детска хирургия на „Пирогов“,

• всеотдайния д-р Пламен Стефанов – коремен хирург в „Пирогов“, 

• д-р Атанас Тенев – грижовен и модерен личен лекар с практика в Костинброд.

Сред портретите в „Доктори без маски“ има и такива на хора, които не са медици. Един от тях е Максим, който се появява в точния момент в живота ѝ – без да се познават лично, Максим Моев дарява кръв за Ева за животоспасяваща операция.

За Максим Моев художничката е написала историята, която ги свързва:
„Във вените му тече изключително рядка кръв - тази на много добър човек, който не се поколеба и за минута, когато имах крещяща нужда.
Максим с максималната възможна бързина дари най-ценното и сега аз усещам това добро чувство, което циркулира в тялото ми и ми дава сили. Този прекрасен човек не пожела нито лев на фона на огромните суми, които кръвта с отрицателен знак струва. Отрицателните притеснения бяха заменени от вяра в човека, за което искам да му благодаря. За мен той е пример за изключително  състрадание и безвъзмездна помощ, които няма с какво да се платят, освен с обич и вяра, че Максим и неговите близки ще бъдат живи и здрави още дълги години. Той не е медик, но без хора като него не можем. Чудя се защо трябва да ни се случват случки, за да започнем да ценим важните неща.“

Други портрети на хора, които не са лекари в албума „Доктори без маски“ са на:

• Мария Василева – художник, работила в младежките си години като санитар в „Пирогов“, а сега е посветила живота си в помощ на деца със специални потребности.

• Михаела Митова - преподавател по кинезитерапия

„Много хора ми изпращат снимки на своите лекари и ветеринари и аз ги рисувам. Не всички обаче попаднаха в албума. Възнамерявам да направя второ издание.“ – казва Ева.

В скицника-албум последният лист е празен, за да може на него всеки да нарисува портрета на своя лекар.

Всеки, закупил албума „Доктори без маски“, има възможност да поръча на Ева Тенева-Зайкоф рисунка на своя любим доктор, лечител – приятел, който помага на хора или на животни.

Можете да поръчате своя екземпляр от албума „Доктори без маски“ тук.

Започнал като малък проект в социалните мрежи, „Доктори без маски“ на Ева Тенева-Зайкоф вече се превърна в кауза и визия за това как творци да помагат на лекари. Художничката създаде Сдружение „Златни ръце“, чиято цел е да направи реална взаимопомощта между медици и артисти. Ева Тенева-Зайкоф и нейните съмишленици, доказват, че заедно можем да направим крачката към уважението и благодарността, за да подпомагаме – материално и духовно хора, които имат нужда от внимание или от друго. Сдружение „Златни ръце“ е замислено като общност, която да помага на помощниците – медици и артисти.

Всички събрани средства от продажбите на албума както и произведения на изкуството на Ева Тенева Зайкоф, отиват за целите на фондация „Златни ръце“.

Във Враца до 15 юни в Художествената галерия „Иван Фунев“ можете да разгледате сборната пътуваща изложба „What's next?“, част от която са и портретите „Доктори без маски в Огледалния свят“ на Ева Тенева-Зайкоф.

Снимки: личен архив на Ева Тенева-Зайкоф, Ася Чанева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, но дългочетящата се книга,  „Забравената мая“ съдържа кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.  Четенето на тези есета предизвиква уникално усещане – онова умение на автора да забелязва обикновените неща, осмисляйки ги..

публикувано на 14.06.21 в 18:10

Културата на бързи обороти – 7-13 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 юни. В предаването „От песен в песен“ в неделя диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи най-новата продукция на радиото – диска „Коста Колев“. Той..

публикувано на 14.06.21 в 18:04

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа Пино най-накрая постигна целта си. На 22 май той откри своя нов музей за съвременно изкуство – la Bourse de Commerce. Това е сградата на бившата търговска борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на бивш дворец на Екатерина..

публикувано на 14.06.21 в 15:57

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и..

публикувано на 14.06.21 в 12:45
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и..

публикувано на 14.06.21 в 11:55