Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Доктори без маски“ на Ева Тенева-Зайкоф – портрети на човечността

6
Ева Тенева-Зайкоф
Снимка: личен архив

„Доктори без маски“ eпроект на Ева Тенева-Зайкоф, посветен на нейния баща – известния хирург доц. Веселин Тенев, който над 20 години завежда Клиниката по гръдна хирургия на УСБАЛ по онкология. Доц. Веселин Тенев първи започва да прави ранна диагностика и профилактика на рака на гърдата – в средата на 80-те години. След промените той е първият лекар, който провежда профилактични прегледи на големи групи жени с много успешни резултати.

Ева Тенева-Зайкоф - художник, рекламист, копирайтър, фотограф, дизайнер и преподавател по рисуване, която след последната си изложба: „Блок №5“, посветена на учителите и менторите си, сега дава нов живот на проекта си „Доктори без маски“, посветен на българските медици, който вече прескочи границите на родното изкуство и имаше своята премиера в Италия.

Художничката споделя: „Баща ми освен изключителен хирург, беше и много добър човек и с много крайно чувство за справедливост, опитваше се да лекува обществото от неговите заблуди и продажност. „Доктори без маски“ показва уникални в своята хуманност и саможертва хора, които спасяват човешки животи всеки ден, както и на тези, които се грижат за духовното ни здраве.“

Ева започва „Доктори без маски“ в социалните мрежи миналата година по време на първия локдаун като публикува всеки ден портрет на лекар, хирург, медицинско лице, ветеринар или лечител. Първият публикуван портрет, разбира се, е на баща ѝ – доц. Тенев и е рисуван от нея през 1992 година с молив върху хартия от рентгенова снимка.

Двуезичният скицник-албум „Доктори без маски“ съдържа малка част от портретите, които Ева рисува през последната една година като израз на благодарност към всички лекари. Към всеки портрет има добавена кратка история за човека.

Някои от портретите на Ева Тенева-Зайкоф са изложени в книжарница-галерия FOX Book Café, където могат да се видят и сега. Проектът на Ева „Доктори без маски“, но този път в Огледалния свят, участва и в сборната изложба „What's next?“ – с куратор изкуствоведа Галина Димитрова-Димова, обединяваща творби на 12 български творци и активисти, отразяващи моментите на криза и социална изолация. След като беше показана в София и във Велико Търново, „What's next?“ е експонирана във Враца и ще бъде там до 15 юни.

Ева Тенева Зайкоф разказва:„Рисувам хората, които всеки ден са на първа линия по 20-30 години наред. Всеки портрет описва човека в най-интимния му свят. Иска ми се тези хора да ги разпознаваме, да се радват хората на лекаря, така както са се радвали някога – всички са знаели кой е докторът и към него е имало голямо уважение. Моята цел беше да покажа хубавите примери на хора, които цял живот са много много важни за нас.

Аз съм от лекарска фамилия – баба ми, дядо ми, братовчедите ми, чичо ми, баща ми, цялата рода на баща ми са лекари и това много ми е влияело цял живот в каузите, с които се заемам. Като дете винаги съм знаела, че баща ми принадлежи на пациентите си, че спасяването на човешки животи е най-важното нещо и ние в къщи сме се опитвали да му бъдем в помощ, защото винаги сме знаели, че неговата професия не може да се сравнява с нищо друго. Той беше истински лекар от старата школа никога не си е позволявал да бъде търговец.“

Ева нарича свои ангели лекарите от МВР болница д-р Ангел Кърлов и д-р Пламен Мошев, които спасяват живота ѝ преди година и половина.

Сред портретите на докторите без маски са и тези на:

• младия д-р Антонио Тенев - специализант в Клиниката по детска хирургия на „Пирогов“,

• всеотдайния д-р Пламен Стефанов – коремен хирург в „Пирогов“, 

• д-р Атанас Тенев – грижовен и модерен личен лекар с практика в Костинброд.

Сред портретите в „Доктори без маски“ има и такива на хора, които не са медици. Един от тях е Максим, който се появява в точния момент в живота ѝ – без да се познават лично, Максим Моев дарява кръв за Ева за животоспасяваща операция.

За Максим Моев художничката е написала историята, която ги свързва:
„Във вените му тече изключително рядка кръв - тази на много добър човек, който не се поколеба и за минута, когато имах крещяща нужда.
Максим с максималната възможна бързина дари най-ценното и сега аз усещам това добро чувство, което циркулира в тялото ми и ми дава сили. Този прекрасен човек не пожела нито лев на фона на огромните суми, които кръвта с отрицателен знак струва. Отрицателните притеснения бяха заменени от вяра в човека, за което искам да му благодаря. За мен той е пример за изключително  състрадание и безвъзмездна помощ, които няма с какво да се платят, освен с обич и вяра, че Максим и неговите близки ще бъдат живи и здрави още дълги години. Той не е медик, но без хора като него не можем. Чудя се защо трябва да ни се случват случки, за да започнем да ценим важните неща.“

Други портрети на хора, които не са лекари в албума „Доктори без маски“ са на:

• Мария Василева – художник, работила в младежките си години като санитар в „Пирогов“, а сега е посветила живота си в помощ на деца със специални потребности.

• Михаела Митова - преподавател по кинезитерапия

„Много хора ми изпращат снимки на своите лекари и ветеринари и аз ги рисувам. Не всички обаче попаднаха в албума. Възнамерявам да направя второ издание.“ – казва Ева.

В скицника-албум последният лист е празен, за да може на него всеки да нарисува портрета на своя лекар.

Всеки, закупил албума „Доктори без маски“, има възможност да поръча на Ева Тенева-Зайкоф рисунка на своя любим доктор, лечител – приятел, който помага на хора или на животни.

Можете да поръчате своя екземпляр от албума „Доктори без маски“ тук.

Започнал като малък проект в социалните мрежи, „Доктори без маски“ на Ева Тенева-Зайкоф вече се превърна в кауза и визия за това как творци да помагат на лекари. Художничката създаде Сдружение „Златни ръце“, чиято цел е да направи реална взаимопомощта между медици и артисти. Ева Тенева-Зайкоф и нейните съмишленици, доказват, че заедно можем да направим крачката към уважението и благодарността, за да подпомагаме – материално и духовно хора, които имат нужда от внимание или от друго. Сдружение „Златни ръце“ е замислено като общност, която да помага на помощниците – медици и артисти.

Всички събрани средства от продажбите на албума както и произведения на изкуството на Ева Тенева Зайкоф, отиват за целите на фондация „Златни ръце“.

Във Враца до 15 юни в Художествената галерия „Иван Фунев“ можете да разгледате сборната пътуваща изложба „What's next?“, част от която са и портретите „Доктори без маски в Огледалния свят“ на Ева Тенева-Зайкоф.

Снимки: личен архив на Ева Тенева-Зайкоф, Ася Чанева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10