Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 13 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Амер“ от Боян Папазов

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Здравко Георгиев, Гергана и Димитър Димитрови, оркестър „Сахар“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Гостува част от екипа учени, провели изследването „Градината – място на биокултурно разнообразие и интердисциплинарно пресичане“, осъществено между 2017 и 2020 г. Изследването наистина е интердисциплинарно, защото среща биолози и етнолози, посетили за времето на проекта над сто домашни градини в почти цяла България, за да потърсят връзката, която се поражда между растенията и хората – не само в пространството на градината, но и в пространството на времето. Тук се пресичат памет, социални и икономически фактори, тенденции и политически селскостопански регулации, но се пресичат и житейски и семейни съдби. Изследването се фокусира и върху усещането за мястото, върху вкуса на мястото и местните традиционни вкусове, свързани с отглеждането на растения, кулинарията и бита на хората. Неслучайно сборникът, издаден през тази година, се нарича „Растения и хора. Приближения между биокултурните връзки“. За него в предаването разказват доц. Петър Петров и доц. Валентина Ганева-Райчева от Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН и доц. Десислава Димитрова от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• В земите на еднорозите, заедно със Сиана Колибарова. Представяне на Официален наръчник – „Сдружението за вълшебните еднорози“.
• Национален конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка“. Разговор със Симона Василева, един от победителите в конкурса.
• Детски празник с художника Иван Яхнаджиев.
• Епизод от рубриката „История на детските радиопредавания“ – „Хоп-Троп и Художникът почти вълшебник“.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Пътят към богопознанието чрез църковната музика
На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година – срещата на българския монах от килията „Успение Богородично“ към манастира Пантократор на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен „Достойно есть”, с която православният свят възхвалява Божията Майка. По този повод е установен Международния фестивал на православната музика „Света Богородица - достойно есть“, който се провежда за 17 път тази година за в Поморие.
А в евангелския текст от неделята преди Петдесетница ни е разкрита същността на вечния живот: „Вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истинаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа“. Тези думи ни разкриват, че богопознанието е също път за постигане на вечен живот. Може ли църковната музика да ни помогне по пътя на богопознанието ще разговаряме с организаторите и участници във фестивала. А чрез песнопенията ще се опитаме да направим слушателите съпричастни на този празник на православната музика.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Климат
В това издание на дискусионното предаване „Гласът на времето“ ще обсъдим един глобален проблем, който засяга пряко нашето общо бъдеще, независимо дали се намираме в София, Варна, Етрополе, Сингапур, Париж, Ню Йорк или Делхи. Този проблем са климатичните промени. По прогнози на учените – предстои глобално затопляне, а от него – сериозни проблеми за живота на Земята. Ще успеем ли с наличните решения да променим хода на събитията или ще са ни нужни нови? Ще успеем ли да намалим до нула - онези 51 милиарда тона парникови газове, с които тровим атмосферата за година? Ще променим ли принципите, по които отглеждаме храната си, придвижваме се, строим и добиваме енергия, за да оцелеем като биологичен вид?
Събеседници: Стефан Димитров от сайта AirSofia.Info, който предоставя данни за качеството на атмосферния въздух в столицата; Апостол Дянков, Световен фонд за природата – WWF; Антоанета Йотова, експерт по политики и проекти за околната среда; Магдалена Малеева от „Горичка“ – инициатива за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
Еко - ехо

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
• Гости: композиторът и диригент Милен Иванов, певиците Юлия Гатдерова и Олга Борисова представят новата вокална формация „Гласове на традицията“.
• Блиц интервю: членовете на формацията Весела Порчева и Виктор Томанов а „Фолклорни следи“ днес е посветено на 118-та годишнина от рождението на Филип Кутев.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Хендел – един прочут непознат

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Честит рожден ден, Уанда Джун“ от Кърт Вонегът

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
• Художничката Петя Илиева за малко познатата китайска автономна област Вътрешна Монголия
• Магдалена Гигова – за Милениум парк и Облачната врата в Чикаго
• Златин Цветков – как се изучава импровизация в IO Theatre Chicago и защо е толкова трудно да се влезе в Австралия

от 18.30 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Опък маркет

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
Всяка фотографска изложба е пъзел съставен от различни картини; пътешествие без карта; образен разказ, който конструира кодирано послание. Изложбеното пространство е галерия с много изходи и входове. Кураторът е неговият често пъти невидим стопанин, който помага на посетителите да не се загубят в разказа, да разчетат правилно посланията. За това специфично умение е следващата тема в предаването ФотоФабрика – факт и фикция.
Гост: Надежда Павлова – куратор на галерия Синтезис, преподавател в Художествената академия. В задочния разговор по темата участват доц. Георги Лозанов, проф. Цочо Бояджиев, Боряна Пандова, Иво Хаджимишев, Николай Трейман, Георги Папакочев, Веселина Николаева и Константин Вълков.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
Песенни текстове и стихове от: Георги Константинов, Бърни Тоупин, Божидар Главев, Развигор Попов, Стефан Воронов, Ленън и Макартни, Джагър и Ричардс, Рей Дейвис (“Кинкс“)

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Дирижира Лорин Маазел
Лорин Маазел ръководи някои от любимите си оркестрови състави, с които го свързва дълголетно ползотворно сътрудничество: с Баварските радиосимфоници свирят увертюра към операта „Копринената стълба“ от Росини – запис от концерт състоял се на 17 декември 1992 година, а със СО на Питсбърг – Andante cantabile от Чайковски със солист топчелиста Йо-Йо Ма. В триумф за Лорин Маазел, Гена Димитрова и Лучано Павароти се превръща спектакълът на „Аида“, с който се открива сезона на Миланската скала през декември 1985. Няколко месеца по-късно фирмата Decca издава запис, от който предлагам откъс из финала на „Аида“.
Лорин Маазел е на диригентския пулт на оркестър Филхармония и Берлинската филхармония в записи съответно на „Веселите шеги на Тил Ойленшпигел“ от Рихард Щраус и Симфония № 4 от Менделсон. Сред паметните регистрации на великия маестро е и Реквием на Ендрю Лойд Уебър. А какво се случва когато цигулката е в ръцете на Лорин Маазел и на сцената е Андреа Бочели – отговорът в албума Sentimento.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24

Петък, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Спомен от бъдещето“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Първи кадър, първи дубъл...Клапа! Среднощни разговори за кино с програмният директор на Дома на киното, Христо Христозов. За любимите филми, изрязаните сцени в живота и на екрана, арт..

публикувано на 22.07.21 в 16:12

Четвъртък, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Китайски ресторант“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Представяне на панорама на мереното слово и метафоричното изкуство. „Дозата прави лекарството” е принцип във фармацията, но се оказва и термин от друго измерение. Как пандемията вдъхнови..

публикувано на 21.07.21 в 16:38

Сряда, 21 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Дядо Йорго гледа“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рецитал – камерни ансамбли Заключителен концерт от фестивала „Пау Казалс“ в Каталуня, от 23 юли 2019 г. С участието на ансамбъл „Тейлър..

публикувано на 20.07.21 в 14:32