Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Много е секси умът ти да е като бръснач и да имаш интелигентно чувство за хумор

Гергана Стоянова
Снимка: личен архив

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова.

Планирането – на чаша чай

"Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка. 

Балчик и хоровата музика

"Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на Десетото разширено издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци". Когато се срещнах с емоцията на хората на сцената, имах чувството, че съм се хвърлила в бурно море. Атмосферата е невероятна и е друго усещането да си на открита балчишка сцена. 

От 25 години водя различни събития в страната, винаги с удоволствие се срещам с хората из цялата страна. Виждам един страхотно запазен дух, пламъчето си гори, виждам грамотни хора и съм щастлива, и винаги се радвам, когато попадна на завладяващ и грамотно написан сценарий, впечатлявам се от жара и ентусиазма, с който тези хора работят. 

Пандемията

"На мен ми хареса. Първо, изкарах Covid в края на годината, но, тъй като имам да върша много неща извън работа (шия, опитвам се да рисувам... събирам книги), винаги имам един Бележник на вдъхновението... записвам си неща, които ме вдъхновяват, за по-късно. Любопитна личност съм, на това уча и децата си. 

Четенето и изграждането на личността

"Четенето е изключително важно за интелекта, за това да се научиш да говориш правилно, да използваш повече от 300 думи в ежедневието си. Казвам на децата си, че е много секси да си умен! Те са в такава възраст, в която трябва да впечатляват противоположния пол. Много е секси умът ти да е като бръснач и да имаш интелигентно чувство за хумор.

Много е важно да помним, че в началото бе словото, а не златото."

За наградите и оценката на колегите, за дублажа, театъра, киното и другите предизвикателства – чуйте разговора с Гергана Стоянова в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Гергана Стоянова.

Родена е на 28 февруари 1972 г. През 1989 г. завършва СУ „Кирил и Методий“ в Бургас и специализира моден текстил в град Карнобат. През 1994 г. завършва ВИТИЗ със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Надежда Сейкова и доц. Илия Добрев

Играе в Драматичния театър в Перник (1992-1994), Драматичния театър в Пазарджик (1994-1997), Театър "Барбуков" (1997-1998) и "Сълза и смях" в София (1998-2000). От 1993 до 1994 г. е водеща на предаването „Знаете ли български?“. От 1996 до 1997 г. води предаването „Свят за двама“, после и „Природата в нас“ през периода (1997-1998), а през 1998 г. води и „Чудото с българина“. През 2000 г. създава предаването „Иначе“ за bTV, което води до 2006 г. През 2007 г. е един от репортерите във втория сезон на реалити шоуто Сървайвър БГ.

От 2007 г. Стоянова е управител на продуцентската къща „Иначе“, а също продуцира музикални и рекламни видеоклипове, документални филми, радиоклипове и различни филмови и телевизионни проекти. Занимава се с организацията на ПР и имиджови събития за известни компании. От 2007 до 2010 г. е сценарист на предаването „Огледала“ по bTV, а след преминаването му към PRO.BG през 2009 г. е негова водеща. Сценарист е на реалити шоу програми и корпоративни събития.

Пише сценарии за „Клуб Лукс“ по TV2 и Music Idol за bTV. Стоянова има роли в 27 филма за БНТ. През 2012 г. е водеща на предаването „Малки истории“ по БНТ. През 2012 и 2013 г. води собствена рубрика за светски новини в предаването „Денят отблизо с Мария“ по БНТ. От 23 септември 2013 г. до 7 март 2014 г. е водеща на предаването „Усещане за жена“ по TV7, но напуска за да се занимава с работата си в Министерството на културата. През 2019 г. придобива популярност с ролята си на д-р Поли Грънчарова в медицинския сериал „Откраднат живот“. 

През 2021 г. играе в първата българска пиеса за дублажа „Гласове под наем“ в театър „Криле“, където си партнира със Симеон ВладовВиктор Танев и Симона Трайкова, с драматург и режисьор Христо Ботев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15