Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семиотиката и посланията в изкуството на плаката

Ерина Боянова
Снимка: личен архив

Ерина Боянова завършва Национална художествена академия, специалност „Плакат и визуална комуникация“ през 2015 г. Оттогава реализира множество свой авторски проекти, свързани с графичното оформление на редица изложби, сред които: „Илюзия на повече от век“, „Многоликият романтик“, „Изящество и красота от миналото“, „Подаръкът“ в Музея за история на София. Работи и по проекти за различни други арт студия. През 2017 г. реализира своята първа самостоятелна изложба „16 от 16“ в галерия „Кракра“, а впоследствие участва в съвместни изложби с други автори. 

Ерина Боянова взема участие и в различни уъркшопи и симпозиуми по графични изкуства в България и чужбина. През 2015 получава награда в Първия национален преглед на музейния плакат, категория „Рекламен плакат на музейна изложба“, а 2019 г. нейни плакати са селектирани за участие в Деветото международно триенале на сценичния плакат София.

Повече за семиотиката и посланията в изкуството на плаката, като вид визуална комуникация може да чуете от Ерина Боянова – дизайнер на плакати, в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14