Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

Снимка: siff.bg

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие.

Макар бомбардировките над София през 1944 година да са погубили разсъдъка му, младият мъж не се отказва от стремежа си да опази най-ценното, което притежава – своята душа. Животът му го среща с бъдещия президент на САЩ – Джон Кенеди, с едно необходимо лекарство и с непорочната любов, за която всеки копнее, и това го променя завинаги.

Сценаристите, изградили пътя на Боби към трудно достижимото блаженство, са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Режисьор на филма е Станимир Трифонов, според когото „колкото по-простичко е разказана една история, толкова по-ефикасно е въздействието ѝ върху зрителя“. Като „под „въздействие върху зрителя“ в случая трябва да разбираме не облъчваници и пропагадни обработки, а как да предадеш посланието си на другите“, каза режисьорът в „Артефир“.

Филмът му беше представен за първи път на тазгодишното 25-о издание на „София филм фест“. Преди дни беше прожектиран и в памет на Лорина Камбурова. Тя и Александър Тонев, който влиза в ролята на Боби, са имената, които Станимир Трифонов иска да наложи в родното ни кино. Нещо, което той винаги цели със своите филми – да представи новите и талантливи актьорски лица.

Режисьорът споделя, че работата с Лорина Камбурова е един от най-светлите му спомени в професионалния му живот.

„Говоря за изключително дарование актьорско, говоря за изключителен човек, изключителен характер. Това е, както се разбира според световните стандарти, дебютът на Лорина в голямото кино. В главна роля.“

По „Блаженият“ е работено в рамките на пет години и според Трифонов това си личи на места. Смята обаче, че в крайна сметка посланието на филма достига до зрителите. За това говорят самите те по време на прожекциите.

На есен се очаква филмът да тръгне по кината, а и в ефира на БНТ.

Още за сюжета на „Блаженият“, за идеята българското кино да се доближи до „скока на Стефка Костадинова“ и за начина, по който зрителят може да бъде ангажиран – чуйте в звуковия файл.

Във филма участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов и Любен Чаталов. Продуцент е Пламен Йорданов, оператор – Кирил Проданов, а музиката е дело на Георги Стрезов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14