Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа Пино най-накрая постигна целта си. На 22 май той откри своя нов музей за съвременно изкуство – la Bourse de Commerce. Това е сградата на бившата търговска борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на бивш дворец на Екатерина Медичи. Заоблената ѝ форма, вдъхновена от римската архитектура, не е съвсем необичайна за Париж. 

Намерението на Пино да създаде огромен музей в Париж, който да помещава колекцията му от 10 хиляди произведения на изкуството, е отпреди 22 години. Всичките му усилия, търпение и цената от 194 милиона долара явно си заслужават – по думите на посетилите вече музея. Малко хора досега са имали възможността да се възхищават на широката 70 м и висока 35 м зала със стъклен купол почти с размерите на купола на Пантеона в Рим. Той е украсен със стенописи от XIX век, наскоро реставрирани и изобразяващи търговията на петте континента.

Японският архитект - минималист Тадао Андо, вече канен от френския милиардер за венецианските пространства Пунта дела Догана и Палацо Граси, тук в Париж издига деветметрова вътрешна ротонда от светлосив бетон със спираловидно извиващо се стълбище, отвеждащо към горните странични изложбени зали.

Невероятна реставрация и концепция за представяне на изкуство, постигаща усещането за медитация, една архитектура на абсолютното щастие.

Влизайки в ротондата, човек е обзет моментално от обилното осветление, идващо от купола и падащо върху гигантско восъчно копие на „Похищението на сабинянките“ на флорентинския скулптор от XVI в. Джамболоня, създадено от Урс Фишер (Без заглавие, 2011–2020). Идеята е всеки ден в него да се вкарват запалени фитили, които ще стопяват скулптурата постепенно през следващите шест месеца, докато тя изчезне напълно. Тази работа е била представена за първи път преди десет години във Венецианския Арсенал и е оставила силен отпечатък тогава на зрителите, но сега това ново пространство като че ли ѝ предава друг смисъл. 

Чуйте повече за новия музей в разказа на българския художник Николай Панайотов, който живее и работи в Париж.

Снимки – ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15