Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Дунчев:

Лесовъдството отстъпи през последните 20 години на политическите поръчки

Снимка: СИДП

Възможно ли е да бъде преборена порочността на властовите структури при работата с горския сектор? За какво се оказа достатъчен последният месец?

Темата коментира в “Нашият ден“ Александър Дунчев, директор на Изпълнителна агенция по горите:

“Всеки може да направи много за горския сектор – даже не е нужно и да е във властта. Най-големите постижения сме постигнали извън властта, защото тогава човек е тотално независим и никой не може да му повлияе.

Най-голямото предизвикателство във властта даже не са външните фактори, а егоизмът и себичността на властимащите хора."

Александър ДунчевНезаконна сеч

"Откъде идват всичките проблеми за гората във връзка с тази власт? Как се стига до незаконната сеч? До тези стотици отсечени дървета край Бачковския манастир?

Имайки възможност един месец да съм във властта, започнах да обикалям с колегите по места. Бяхме по Черноморието, Самоковско, Берковско. Тази седмица бяхме и в Дулово в района на Силистра и навсякъде виждаме, че моделът е тотално сбъркан.

Цялата незаконна сеч произтича от две основни неща. Даже да хванем нарушителите, било то бракониери или някаква фирма, или служител, който е прикрил нарушение, твърде често им се разминава по пътя към правосъдието. Наказанията или са слаби, или много често се избягват и не се плащат.

Много често на бракониерите няма какво да им се вземе. Това са малоимотни хора. Друг път тези по-влиятелните и успяват да си купят свободата и избягването на правосъдие.

Виждаме, че има една тотална безнаказаност, която води до това някой да отиде и да изсече гората на Бачковския манастир, което освен прегрешение е и огромно престъпление.

Това чувство на безнаказаност е единият проблем и то не е проблем на горската система. Това е проблем на цялата държава. Ние го виждаме на всички нива.

Вторият проблем, който се забелязва, е това, че хората, които трябва да контролират, от които зависи да не се случват нарушения в горите, са обречени на неуспех, защото самата система през последните 20 години се опорочи до степен, в която почти всички назначения са политически.


Някой някъде има политическа идея, а не професионална. Търсят се хора, които да изпълнят политически задачи, а не професионални. Оттам лесовъдството в гората през последните 20 години отстъпи на поръчките в гората.

Поръчки – да не бъде закачан един, да бъде оставен втори, да не се правят проверки на трети, да бъде смачкан четвърти, който е неудобен.

Тази система превърна горските служители в поръчкови, което е изключително тъжно. Хората по места нямат много избор. В момента търсим решение как да се справим с тази порочност на системата.


Но докато търсим решение, забелязахме още нещо много интересно. Забелязва се, че има и друг порок на системата. Тя изцяло се е обърнала да гони най-слабото звено в горите – горския сектор.

Това са лесовъдите, които се борят на последно ниво, за да се случва добро за тази гора. И секачите, които много често са хора без образование. Това са много обикновени хора, които вършат тази работа просто защото няма какво друго да вършат. Не са избягали в чужбина, останали са в България. Ходят в гората и секат често по най-първобитния начин с конче и каручка.

Точно това са хората, които отнасят цялата наказателна сила на държавата, когато се бори с незаконен сеч. Тези хора в 99% от случаите изобщо не са виновни. Някои от горе им е казал – “Сечи там, извади ми най-дебелите трупи, защото те са най-ценни. Нищо, че са маркирани, аз после ще ги маркирам с фалшива марка“. После контролните органи ходят и гонят само секачите, а не поръчителите.

Чуйте Александър Дунчев в звуковия файл.

Снимки: БНР, СИДП
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...“...

публикувано на 27.07.21 в 08:30
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19