Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мечтата да полетиш

7
Николай Поповски
Снимка: личен архив

Николай Поповски е изобретател, който живее в Кочериново, и преди точно 30 години сбъдва своята детска мечта – полита със своя хеликоптер, конструиран и изработен от самия него в двора на бащината му къща. Хеликоптерът излита от летище Крумово още от първия път и след това става експонат в Музея на авиацията на същото летище.

Освен хеликоптера, има патентовани още дузина изобретения, като най-впечатляващи са кулата-царица и световната симетрична азбука. На тази своя азбука Николай от три години преписва Библията.

Вертолета преди полет
Още за изобретателя и неговите изобретения – в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Николай Поповски

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Моето семейство: Павлина-Калина и Самуела-Ивана Церовски

Гости в рубриката "Моето семейство" са сестрите Павлина-Калина Церовска, която се занимава с кино- и телевизионен монтаж, и нейната сестра актрисата Самуела-Ивана Церовска. Самите те описват себе си като магнити, които постоянно се привличат и отблъскват и признават, че въпреки динамичните си професии не могат да оцелеят дълго време една без друга...

публикувано на 22.03.23 в 14:50
Село Точилари, област Разград

Village Life – платформа представя условията на живот в българските села

Village Life e платформа, която представя условията на живот в българските села. Идеята на тази платформа е да събира информация за селата в България, за да може всеки, които иска да си купи някакъв селски имот, или да отиде на селски туризъм да влезе в платформата, да разгледа селата и да прецени дали отговаря на неговите изисквания за..

публикувано на 22.03.23 в 14:27
д-р Цветомила Дудевска

Защо е важно да се грижим за своето белодробно здраве?

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян за поредна година извършва безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. "За съжаление, картината е такава, че потвърждава моето твърдение от миналата година. Специално за Ловешка област..

публикувано на 22.03.23 в 14:25

Български деца покориха европейския футболен турнир "Червен картон на диабета"

"Национална асоциация на децата с диабет" взе участие в  европейски футболен турнир "Червен картон на диабета".  Той се организира за шеста поредна година от полската Детска диабетна организация и се проведе на 12 и 13 март 2023 г. в град Познан, Полша. "Организацията ни съществува от 19 години, но за първи път имахме възможност да участваме в..

публикувано на 22.03.23 в 12:25
МБАЛ-Добрич

Добрич е първата област с мобилни екипи за пациенти от отдалечени райони

Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта , в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва редовно след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. Това обяви министърът на здравеопазването..

публикувано на 22.03.23 в 12:05