Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 18 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
• Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората световна война, в които суинг музиката се възражда, приличат на днешните? Можем ли да борим ковид депресията с ритъма на танца и музиката на Дюк Елингтън и Луис Армстронг? Гост: Явор Костов, танцьор
• Да бъдеш или не: Работата или животът? Къде е балансът? Как ни се отразява липсата на странични занимания и защо е важно да имаме хоби?
• Минути на слушателите

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд от бреговете на Балтийско море – Естония. Изпълнители: Туулики Бартосик (акордеон), Мааря Нут, Мари Калкун, Криста „Цитра” Йонас и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на  Галина Дурмушлийска, Лазар Налбантов,  ФА „Пирин“ и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Лисицата и фазанът“, по кавказка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Бедният рицар“ от Петер Хакс – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Световния ден на филателията. – интервю с Константин Пенков, колекционер филателист и председател на Софийското филателно дружество „Петко В. Караиванов“.
• Детският хор на БНР спечели „Златна звезда“ за най-добър хоров „Венец от рози и сакура“ на престижния конкурс „Music & Stars Award“ – интервю с главния диригент на състава Венеция Караманова
• За инициативата „Ден на чистото море“, която ще се проведе на 20 юни в Бургас – репортаж.
• Летен туристически сезон 2021 – ваксинация, сертификати и очаквания. Къде да почиваме? Какво да изберем – в чужбина или у нас? Какво трябва да знаем? Коментар на Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.
• Главен герой: Нешка Робева
• Минути на редактора: За културата на консумацията на чай. Разговор с Илияна Елиас, организатор на изложението на чай FesTEAval

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Втори пътуващ семинар на бъдещи криминолози от НБУ – „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“. Проектът се реализира успешно в рамките на програмата за дейността на Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността към департамента, с финансова подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет, както и на Бакалавърския и Магистърския факултети на Алма Матер.
Събеседници: д-р Гергана Йордановаи, гл. ас. Дафинка Сидова – департамент „Национална сигурност“ НБУ.
В разговора ще участват и Александра Къкринска - IV курс, бакалавърска програма „Гражданска и корпоративна сигурност“; Ангел Йорданов - IV курс, бакалавърска програма „Право“ и втора специалност „Гражданска и корпоративна сигурност“; Десислава Петрова-Льолева - V курс, магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“; Мая Павлова - V курс, магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“.
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
На фокус:
• Кени Уейн Шепърд
• Пол МакКартни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Поетът, издател, преводач Георги Борисов – носител на Наградата  за съвременна поезия „Орфеев венец“за 2021. Гостът ще поеме „отговорност“ и за наградата „Христо Г. Данов“, получена тази година от издателство „Факел Експре“ за „Творения“ на Велимир Хлебников
• „Анималистиката на Емилиян Станев“ и „Пред непостижимото: Емилиян Станев и Мартин Хайдегер“ – литературният историк и изследовател проф. Пламен Антов представя най-новите си книги с изследвания върху философската система на Емилиян Станев
• XXIX Международен театрален фестивал "Варненско лято" - разговор с театроведа Асен Терзиев
• 60 години Държавен куклен театър Сливен. Интервю с директорката Ефимия Павлова
• Ретроспективна изложба живопис на Мая Дочева в галерията на СБХ - „Шипка“ 6.
• Равносметка след 19-ото издание на Националния конкурс за репортажна фотография БГ ПРЕС ФОТО. Разговор с фотожурналиста и организатор Цветан Томчев
• „Територии на доверие“ – рисунки, стенопис и добавена реалност в изложба от програмата „Изкуствен интелект“ на Гьоте-институт България. Разговор със съвременната артистка Албена Баева

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Пеещи холивудски звезди: Мерил Стрийп и Глен Клоуз.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• Медиен казус – кога се иска право на отговор и какво трябва да съдържа той по ЗРТ? Коментар на доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ (Съвет за електронни медии), преподавател във ФЖМК и медиен анализатор.
• Как се финансират и как се фалират регионални медиите в България. (Тема с продължение). Весела Вацева, председател на „Асоциация на регионалните медии“, разказва на конференцията „Медиите и държавата“, организирана от Министерство на културата във вторник (15.06.2021)
• Колегата ни Николай Стайков от „Антикоруционния фонд“ представя свое ново разследване „Говорим си с господа“ (в петък сутрин излиза втората част на разследването)
• Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на г-н Делян Пеевски и какви са основанията им за такова искане към българските власи. Разговор с Павол Сзалай с ресор ЕС и Балкани в „Репортери без граници“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица  „Вдъхновяващата екзотика на различното“ - Боян Воденичаров

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Окончателно падане на забраната за риболов на пролетно размножаващи се риби.
Събеседници: петима риболовци от страната и един представител на ИАРА.

от 18.30 до 19.00 часа
БНР представя
Песни и пиеси, записани или продуцирани от БНР. Песни-финалисти на конкурса за нова българска песен „Пролет“. Изпълнения на групите „Щурците“, „KokaNova“, „Сленг“ и др.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от зала „България“ – концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист Кристиян Калоянов, кларинет.
В програмата: Веселин Стоянов – Рапсодия за оркестър; Клод Дебюси - Рапсодия за кларинет и оркестър; Ференц Лист - Унгарска рапсодия № 14; Джордже Енеску - Румънска рапсодия № 1; Панчо Владигеров – Българска рапсодия „Вардар“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Джазът днес и утре – неизлъчвани записи и интервюта от 9-ия Джаз форум Стара Загора, от камерната инициатива „Ден Авангард“ на Васил Хаджигрудев (с участието на Михаил Иванов), както и разговор за предстоящия двоен концерт на дуото Noise Lingustix на покрива на Националния студентски дом тази събота.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Изпълнения на Михаил Люцканов, баритон.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от..

публикувано на 25.07.21 в 09:15

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24

Петък, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Спомен от бъдещето“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Първи кадър, първи дубъл...Клапа! Среднощни разговори за кино с програмният директор на Дома на киното, Христо Христозов. За любимите филми, изрязаните сцени в живота и на екрана, арт..

публикувано на 22.07.21 в 16:12

Четвъртък, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Китайски ресторант“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Представяне на панорама на мереното слово и метафоричното изкуство. „Дозата прави лекарството” е принцип във фармацията, но се оказва и термин от друго измерение. Как пандемията вдъхнови..

публикувано на 21.07.21 в 16:38