Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Един художник в дивото

4
Снимка: личен архив

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта.

Първият – „Пръстени на времето“ – представлява действително отвиване на 45-метров фабричен комин от бетон (400 квадратни метра), спонсориран е от собственика на фабриката, Владимир Лафчийски, и се състои от 5 пръстена, представящи визуална историческа интерпретация на културният прогрес на народите, живели през вековете по нашите земи. 

Първият – „Палеолит“ – е вече готов и за него е следвал съветите на палеонтолозите, работещи в пещерата Бачо Киро, и е много благодарен на катерачите Венци Панев и Антон Дамянов, които са го научили да се катери с въжета. 

В момента работи по втория – „Култура Варна“, а до края на 2022 година се очаква и останалите три – „Траки“, “Средновековие“ и „Възраждане“ – да бъдат завършени.

Другият проект, по който работи, се нарича „Стенописи в дивото“, а локациите са различни – запуснати сгради и градски райони, които, заедно с художници от различни държави, дошли тук по негова покана, обживява и превръща в „галерия на открито“, за да могат повече хора да имат досег до стойностно изкуство. Амбицията на Крум Багелски е този проект да излезе извън границите на България и да се случва в различни европейски градове.

Повече за проектите, трудното начало като творец в Лондон, египетския му учител Назир Тамбули и лондонската ъндърграунд сцена, чуйте в звуковия файл.

Снимки – Крум Багелски, личен архив, ФБ профил  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14