Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 13-20 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 13 до 20 юни. Това са някои от акцентите в предаването от 9 май:

Излезе новият сатиричен роман на писателя Алек Попов – „Мисия Туран“. Измислената страна Туран се намира в Централна Азия, а по страниците на романа шестват абсурди и диктатори.

На 11-и и 12-и юни в гр. Кубрат се проведе 14-ото издание на Националния конкурс за хумор и сатира. Конкурсът възниква през 2007 година по идея на Клуб „Жарава“, а програма „Христо Ботев“ е съорганизатор.

На 14 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив бяха раздадени тазгодишните награди за принос в българската книжовна култура.

Изложбата "По-истински от реалността" с куратор Мария Василева представя артистичните позииции на шестима артисти от Източна Европа, наградени или номинирани за наградата БАЗА – Леда Екимова, Игор Ешкиня, Дион Зекири, Синиша Илич, Луиза Марган, Йохана Стръжкова. Изложбата ще продължи до 31 юли в галерия „Структура“.

В софийското село Герман бе открита камерна зала "Арденца". Чисто новата концертна зала отвори врати на ул. "Георги Петров-Даскала" №7, а появата ѝ дължим на Фондация "Арденца", която от години организира музикални и културни събития. В новата камерна зала ще се провеждат концерти и майсторски класове от 20 юни до 8 август. В тях, освен членовете на Трио "Арденца", участие ще вземат уважавани български музиканти, както и състави от читалището на с. Герман.

Пандемията и нейните отражения в личния и обществения живот и вълната от протести през лятото на 2020 г. изпъкнаха като основни теми на 19-ото издание на Националния конкурс за репортажна фотография БГ ПРЕС ФОТО. Първо място беше присъдено на Геогри Кожухаров и неговото фотоесе „Протест“. Второ място получи Надежа Чипева със серия, отразяваща работата на Covid отделенията, а с трета награда бе отличен Георги Палейков за единичен кадър от боксовия мач между Кубрат Пулев и Хюи Фюри от есента на 2018 г.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 20 юни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21

Да си спомним за Малина Томова

Изминаха десет години от смъртта на поетесата, сценаристка и издателка Малина Томова. Не само талантлив творец, но и личност със силно изразена гражданска позиция, тя продължава да стои в паметта на няколко поколения с макар малкото си на брой, но силни стихосбирки, с филма „Гори, гори, огънче“, разтърсил българското общество, донесъл и овации, и..

публикувано на 17.09.21 в 08:00

Баладите на Гьоте в нов превод на Любомир Илиев

В своята рецензия за подкрепа на изданието „Балади“ от Йохан Волфганг фон Гьоте в превод на Любомир Илиев, Марин Бодаков пише: „Сравнението между предлаганите от Любомир Илиев за публикация 12 нови превода на Гьотевите балади и известните ни досега преводи е съкрушително – и в еднозначна полза на големия наш преводач, който още преди 40 години с..

публикувано на 16.09.21 в 17:22

75 години от рождението на Иван Методиев

Поетът е жив, ако поезията му се чете и в този смисъл Иван Методиев продължава да живее в своите стихотворения. В отдавнашно интервю беше казал, че „свободата в поезията се реализира на основата на разума и на възможността на човека да придава винаги нов смисъл на света, а може би и да надхвърля границите на самия свят. И в това е същинската свобода..

публикувано на 16.09.21 в 16:35