Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стойне Василев:

Продължителността на инфлацията зависи от изхода от здравната криза

Снимка: БГНЕС

Защо се наблюдава рязко поскъпване на храните и как се отразява на джоба ни? Как управляваме парите и инвестициите си в тази ситуация, как да пресметнем възможностите си по отношение на кредите? Как се движи инфлацията и какво да очакваме през следващите месеци?

Темата коментира в “Нашият ден“ финансовият експерт Стойне Василев

Стойне Василев
“Поскъпването на някои хранителни продукти се дължи на различни фактори. Част от тях са по-малката реколта или пък проблеми с доставките от страни, които са засегнати от пандемията и от икономическата криза.

По-притеснителното е покачването на цените на енергията, на петрола, на базовите суровини – черни и цветни метали, които ще се отразят след това не само на част от хранителните стоки, а и на много голям дял на стоките и услугите, които ние употребяваме.

Това е тенденция, която ще се засилва. Ако трябва да говорим с цифри, инфлацията от края на април, последната съобщена от НСИ е 2,5%.

Това е официалната статистика и не означава, че ние потребяваме точно същите стоки и услуги, които са включени в тази потребителска кошница.

Всеки може да си направи едно изчисление за личната инфлация, освен на сайта на статистиката, да вземе продуктите и услугите, които е потребявал. Там ще види, че поскъпването е дори много повече. Особено ако потребяваме повече културни продукти или транспорт. Ще се окаже, че поскъпването е между 7-8%.

Също така строителните материали, поскъпването на имотите. Нещата са много различни, добре е всеки да следи за себе си как се отразява инфлацията на стоките и услугите, които потребява."


Осезаема ли е инфлацията в момента

"Все още не е осезаема, все още е пълзяща. Има потенциал да се случи, но ние не я виждаме. Виждаме я основно когато отидем да заредим на бензиностанцията или купуваме някои хранителни стоки.

Не я виждаме, защото все още не сме се отпуснали толкова да купуваме. Потреблението все още е на по-ниски нива.

Когато започнем да си купуваме по-скъпи неща – автомобили – нови или втора употреба – имоти, мебели и техника, ще усетим повече инфлацията. Надявам се тя да е в рамките на двуцифрено число, да е до 10%. Въпреки че и БНБ за първи път направи анализ, че инфлацията в бъдеще ще се увеличава. В близките 6 до 12 месеца.

Но това много ще зависи и от степента на ваксиниране, от това дали ще продължават медицинските и здравните проблеми и ако те се решат, тази инфлация може да е относително кратък период от време, макар и по-висока.

Ако обаче продължат проблемите, свързани с ваксинирането, с транспортните услуги като цяло, с доставките от различни страни по света, тъй като живеем в един доста глобален свят, тази инфлация може да продължи по-дълго в рамките на две-три години."


Кое е най-малко рисково за парите ни

"Понятието като депозит вече ще изчезне. Големите банки в България вече обявиха, че не приемат депозити и тези привилегии, които имахме – да внасяме без такса, да теглим на падеж без такса, да нямаме месечна такса. Това вече реално няма да го има. Те ще се прехвърлят към обикновени разплащателни сметки, които са свързани с по-големи разходи за поддръжка и за управление.

Месечните такси в повечето банки са 2-3 лева. Т.е. вече ще имаме допълнително разходи, не само, че лихвите са нулеви, по депозитите ще има допълнителни такси и когато прибавим инфлацията, парите ни в банка ще се обезценяват много по-бързо.

Тенденцията при депозитите е, че те се увеличават с много бързи темпове. Към днешна дата над 63,5 млрд. са депозитите на домакинствата в банките и те се увеличават. Защото хората приемат, че това е безрискова инвестиция. Това е така, но от нея губим пари.

Какви са другите възможности, се сещаме обикновено по време на криза. Недвижимите имоти, които също присъстваха в доклада на БНБ с прогноза, че техните цени ще се увеличават главно по две направления. Първото е увеличаване на себестойността. Увеличават се цените на строителните материали, има допълнителни разпоредби, законодателна рамка, която оскъпява производството и строежа на сградите.

От друга страна пък, повишеното търсене на хора, които с кредити или без кредити търсят имоти. Това е един от вариантите да защитим парите си. Недвижимите имоти са доказали с времето, че цените им растат повече отколкото инфлацията.

Друго, което стана популярно в последните години, това са благородните метали, най-вече – злато. Приема се, че то също е един от островите на спасението от инфлацията.

Въпреки това бих препоръчал на хората да са доста внимателни при покупка на имот, независимо дали е за лично ползване, или за отдаване под наем. Както злато и други активи. Защото те имат своя специфика и трябва да я познаваме."

Чуйте Стойне Василев в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Брестовица се открива първият събор на лозарите в България

На 6 август в село Брестовица се открива първият събор на лозарите в България. Повече за събитието разказва Ивана Мурджева в “Нашият ден“. “Това действително е първият лозарски събор, който се провежда в България. Започва на 6 август, датата не е случайна. Това е големият празник Преображение, който е пряко свързан с..

публикувано на 05.08.21 в 11:19

Науката като игра и играта като наука – как се преподава атрактивно астрономия

Да заобичаш астрономията или науката като игра. Как се преподават физика и астрономия атрактивно, така че учениците да искат да имат и домашни задачи? Темата коментира в “Нашият ден“  Никола Каравасилев , който подготвя и олимпийските отбори по физика и астрономия и преподава в едно средно училище в София. Неговата мисия е да увлича..

публикувано на 05.08.21 в 10:08
Ваксина

Нужна ли е трета доза от Covid ваксината и какво е постковид синдром

462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни проби вече е 2,8. Тревожни ли са тези данни и какво да предприемем? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Радостина Александрова , вирусолог в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. “Лятото е в разгара си, но очевидно вирусът отказа..

публикувано на 04.08.21 в 10:31

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42