Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 21-27 юни

Снимка: nationalgallery.bg

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 21 – 27 юни. Това са някои от акцентите в предаването от 27 юни:

В поредицата "Майстори на фотографията" българската публика е виждала фотоизложби на легенди като Вивиан Майер, Арнолд Нюман, Джоел Майеровиц, Улай, Брайън Адамс, Бен Ритър. 13-ото издание на платформата представя първото българско име – Елина Кешишева. Елина, която от 25 години живее и работи в Париж, снима за най-големите френски списания и прави пробив в модната индустрия, заснемайки настоящата кампания на модна къща DIOR. Фотографиите в изложбата й "Лета” (Léthé) са заснети върху широкоформатна филмова лента на естествена светлина, за да се уловят най-точно цветовете. Кадрите са направени по време на пандемията, близо до Мемийон във Франция, край близката река. “Лета” може да бъде видяна до 1 август в "Квадрат 500".

До 15 юли галерия "Астри" представя изложбата на Стилияна Узунова “Градът”. През 2019 българската художничка спечели конкурса на СБХ и замина за Париж в Сите дез Ар, международна резиденция за артисти в сърцето на града. Точно градът, точно Париж, е темата на изложбата, но погледът е особен, интерпретацията е екзистенциалистка.

На 22 юни в Националната библиотека поетесата Аксиния Михайлова представи новата си стихосбирка „Изкуството да се сбогуваш“.

На 18 юни в Художествената галерия в Балчик бе открита изложба с произведения от всички 20 издания на пленера „Художници. Балчик. Любов - Среща на европейски морета“, провеждан ежегодно в Балчик. Изложбата под надслов „Видими следи“ може да бъде разгледана до 18 юли.

Между 3 и 21 юли ще се проведе 15-ото издание на платформата „Световен театър в София“. Събитието се организира от фондация VIA FEST съвместно със столична община.

Новият игрален филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова, „Жените наистина плачат“ започва пътя си със световна премиера в конкурсната програма „Особен поглед“ на фестивала в Кан. Във филма освен трите сестри Казакови играят Йосиф Сърчаджиев и Мария Бакалова, а историята се върти около житейските дилеми на няколко поколения жени. В момента текат последните дни от постпродукцията на филма във Франция.

На 27 юни започна 22-рото издание на летния фестивал на Театрална работилница „Сфумато“ „Малък сезон 2021“. Предстоят 9 фестивални дни, в които пространствата пред и около сградата на театъра ще се превърнат в сцена за пърформънси, концерти и четения на пиеси, театрални и танцови спектакли, създадени специално за локациите си от десетки млади творци с подкрепата на театралната работилница

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Денчев

Нов роман на режисьора Петър Денчев

Една старица, подгонена от своя страх към смъртта, внезапно оживява в тялото на млада жена. И разгръща пред себе си шеметна политическа кариера, водеща до упадък на цялото общество. Моралните и нравствени избори не затрудняват героинята на този роман, защото тя е обладана от желанието си да надхитри смъртта. Има ли това отношение към нашето собствено..

публикувано на 28.09.21 в 12:45

Георги Господинов е номиниран за италианската литературна награда „Стрега“

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“, съобщават от издателство Жанет 45. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на..

публикувано на 28.09.21 в 10:27
Деляна Манева и Алек Попов

Алек Попов и Деляна Манева в търсене на корените на нацията и рода

Във време, в което се отделя голямо внимание на идентичността и всеки иска да разбере кой е всъщност, Алек Попов и Деляна Манева засягат темата за корените на нацията и рода. Той – в книгата си „Мисия Туран“, тя – в дебютния си роман „Шестият пръст“. Като подхождат с ирония към желанието на човек за бягство от собствената му същност, те доказват,..

публикувано на 28.09.21 в 08:15

"Шекспир зад храстите"

В новата българска култура няма толкова разноталантлив творец като Светла Георгиева. Тя е писател, поет, преводач, художник, композитор, бард. "Шекспир зад храстите" е заглавието на новия ѝ сборник с разкази.  "Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота..

публикувано на 27.09.21 в 17:10

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова"

NO MORE GREAT ART by RASSIM® се открива на 28 септември и представя развитието на концепцията за изкуство на художника, като показва произведения от различни серии и периоди на творчеството му от колекцията на Софийска градска художествена галерия. Куратор e Владия Михайлова. Творбите на RASSIM® влизат в диалог с постоянната експозиция скулптури на..

публикувано на 27.09.21 в 16:48