Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 юни - 4 юли

Снимка: viafest.org

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 юли.

Професията фоторепортер дава на фотографа възможност да проследи чрез образите хода на историята и промените в политическите тенденции. В неделя в предаването „ФотоФабрика“ гостува създателят на сайта „О, спомняте ли си, госпожо?“ Веселин Боришев.

Излезе книгата „Гранично/Безгранично – Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев“. Дисертацията на д-р Елена Олимпиева изследва творбите на художника, сензитивните импулси и творческия акт. Проучването е плод на повече от пет години съвместна работа, разговори и анализ. Самата Елена Олимпиева е график и специалист по психология на изкуството.

Между 16-и и 23-ти юли ще се проведе шестото издание на Международен филмов фестивал – Бургас. В началото си фестивалът представя филми от страните от Черноморския регион. През годините фокусът се разширява и фестивалът се превръща в международен. На четири места в Бургас ще има прожекции от програмата на Международния филмов фестивал. Това са лятна сцена "Охлюва", Културният център "Морско казино", галерия "Георги Баев" и Културният дом на нефтохимика. Програмата включва филми от Белгия, България, Австрия, САЩ, Иран, Индия, Сърбия, Колумбия, Швейцария и Турция.

На 3-ти юли започна 15-ото издание на фестивала Световен театър в София 2021. От 3 до 21 юли фестивалът, който миналата година се проведе онлайн, ще представи специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов” и ДНК – Национален дворец на културата. Началото на платформата тази година се поставя с „Тартюф” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица.

„Пейзажи над нулата“ – поетична книга на китайския поет и писател Бей Дао – излиза за първи път на български език в превод на Веселин Карастойчев. Бей Дао е псевдоним на Джао Джънкай, роден на 2 август 1949 г. Той е съвременният китайски поет с най-голямо международно признание, често спряган през последните години като един от фаворитите за получаване на Нобелова награда.

На 26-и юни на 76-годишна възраст почина босненско-херцеговинският и словенски поет Йосип Ости. Роден през 1945 г. в Сараево, Йосип Ости е автор на над 20 стихосбирки, пет белетристични произведения и 13 книги с есеистика и публицистика. Сред тях са "Крадец на сънища", "Сараевска книга на мъртвите", "Необикновени са всички любови", "Отраснах с животни", "Полет край лампата", "По следите на нишката на Ариадна" и последната му белетристична книга, излязла през 2005 г. „Учител по любов“, чийто преводач на български е Людмила Миндова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шесто издание на Международния поетичен фестивал

Международният поетичен фестивал "Софийските метафори 2024", чиято програма е богата и многообразна, тази година се провежда за шести път.  Събитието е на 28 и 29 септември.  Участниците са поети, преводачи и културни мениджъри от пет европейски държави и от България. По традиция фестивалът, който е част от Календара на културните събития на..

публикувано на 25.09.24 в 17:45
Алис Мънро

11 изключителни истории са събрани в "Пътят на любовта" от нобелистката Алис Мънро

В сборника "Пътят на любовта" няма нито един слаб разказ и това съвсем не е преувеличено твърдение. Единайсетте изключителни истории, събрани тук, са представителни за творчеството на Алис Мънро, като много ясно и нагледно подчертават едно от най-ценните ѝ качества – да показва, вместо да казва. С непрекъснато прескачане във времето, редуване на..

публикувано на 25.09.24 в 16:25
Елена Костюченко

"Моята (любима) страна" на руската журналистка Елена Костюченко

"Девизът на "Новая газета" беше: буквите ни са същите, но думите – други. Колко тежи словото? (понякога колкото целия живот) Може ли словото да противостои на въоръжената тирания? (не) Може ли словото да спре войната? (не ) " С тези тежки и страшни думи завършва книгата си с литературни репортажи "Моята (любима) страна" руската..

публикувано на 25.09.24 в 15:57

Дон Кихот и изборът да вървиш срещу течението

Спектакълът "Дон Кихот и дон Санчо" е премиерното заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" - Стара Загора. Постановката и драматизацията по мотиви от романа "Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча" на Мигел де Сервантес са дело на Юрий Дачев. "Исках заедно с прекрасните актьори от старозагорската трупа да покажа един Дон Кихот,..

публикувано на 25.09.24 в 13:41

Гледната точка на кинокритиката за селекцията на "Златна роза" 2024

Силна късометражна програма, с разнообразни теми и епохи, в които се развива действието във филмите, равностойна на пълнометражната, и много стойностни копродукции, предлага според кинокритиката 42-рата "Златна роза" във Варна тази година. Тя открои късометражните филми "2х2" на Андрей Паунов, "Свиждане" на Веселин Бойдев, "По голите хълмове" на..

публикувано на 24.09.24 в 16:35