Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 юни - 4 юли

Снимка: viafest.org

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 юли.

Професията фоторепортер дава на фотографа възможност да проследи чрез образите хода на историята и промените в политическите тенденции. В неделя в предаването „ФотоФабрика“ гостува създателят на сайта „О, спомняте ли си, госпожо?“ Веселин Боришев.

Излезе книгата „Гранично/Безгранично – Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев“. Дисертацията на д-р Елена Олимпиева изследва творбите на художника, сензитивните импулси и творческия акт. Проучването е плод на повече от пет години съвместна работа, разговори и анализ. Самата Елена Олимпиева е график и специалист по психология на изкуството.

Между 16-и и 23-ти юли ще се проведе шестото издание на Международен филмов фестивал – Бургас. В началото си фестивалът представя филми от страните от Черноморския регион. През годините фокусът се разширява и фестивалът се превръща в международен. На четири места в Бургас ще има прожекции от програмата на Международния филмов фестивал. Това са лятна сцена "Охлюва", Културният център "Морско казино", галерия "Георги Баев" и Културният дом на нефтохимика. Програмата включва филми от Белгия, България, Австрия, САЩ, Иран, Индия, Сърбия, Колумбия, Швейцария и Турция.

На 3-ти юли започна 15-ото издание на фестивала Световен театър в София 2021. От 3 до 21 юли фестивалът, който миналата година се проведе онлайн, ще представи специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов” и ДНК – Национален дворец на културата. Началото на платформата тази година се поставя с „Тартюф” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица.

„Пейзажи над нулата“ – поетична книга на китайския поет и писател Бей Дао – излиза за първи път на български език в превод на Веселин Карастойчев. Бей Дао е псевдоним на Джао Джънкай, роден на 2 август 1949 г. Той е съвременният китайски поет с най-голямо международно признание, често спряган през последните години като един от фаворитите за получаване на Нобелова награда.

На 26-и юни на 76-годишна възраст почина босненско-херцеговинският и словенски поет Йосип Ости. Роден през 1945 г. в Сараево, Йосип Ости е автор на над 20 стихосбирки, пет белетристични произведения и 13 книги с есеистика и публицистика. Сред тях са "Крадец на сънища", "Сараевска книга на мъртвите", "Необикновени са всички любови", "Отраснах с животни", "Полет край лампата", "По следите на нишката на Ариадна" и последната му белетристична книга, излязла през 2005 г. „Учител по любов“, чийто преводач на български е Людмила Миндова. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателят Юлий Йорданов подготвя нова книга за Яна Язова

Интересна инициатива осъществява изкуствоведът, писател и литературен критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. По повод навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса Яна Язова, той..

публикувано на 26.09.21 в 15:04
Юн Фосе

Юн Фосе с първи роман на български език

Трите романа, които съставят „Трилогия“ на Юн Фосе, са „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“.  Публикувани първоначално като отделни книги, впоследствие те са събрани в една от автора. В тях се проследява историята на Ашле и Алида, двама млади, борещи се за любовта и за живота си, като разказът преминава през времето, изпълнен с любов, но и с..

публикувано на 26.09.21 в 10:10
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54