Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фотографията и традициите – в единствения по рода си музей у нас

Снимка: Ангелина Грозева

Виртуална разходка в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, който се утвърждава като единствен подобен център у нас. 

Фотографията като изкуство в долината на розите е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи преди Освобождението през 1878 г. В Казанлък са работили едни от първите български фотографи, сред които е и отец Хрисант Рашов, игумен от Мъглижкия манастир. Един от най-интересните експонати на територията на музея е фотоапаратът на поета Никола Вапцаров.

„Историята започва наистина преди Освобождението на България, Хрисант Рашов, се появява в Мъглиш, по време на духовното си образование, се е запознал много добре и с фотографията. Идва тук и има няколко запазени снимки от него, едната е от основаването на читалище „Светлина“, от 1971 година, другата е Семейството на първите розопроизводители на Казанлък и друга значима негова снимка е на Националната библиотека „Кирил и Методий“. 

В Казанлък започват да работят руски емигранти в България, фамилия Азинян е известна. През 1985 година се изгражда най-добрата група – „85 Казанлък“. През последните години имаме много успешни награди, отличени от ФИАТ. Традицията на фотографията в Казанлък продължава и до днес и вярвам, че ще я има дълго време.Имаме 500-600 експоната фотографска техника, най-старият фотоапарат е дървен, сгъваем мехов фотоапарат. Имаме бабата на светкавиците, магнезиевите, тук е най-ценният експонат – фотоапаратът на Никола Вапцаров, който има много интересна история. На него има запазени снимки – на Никола Вапцаров на кораба „Смелин“. Тук е и видеокамерата на Боян Кривошиев, известен оператор от БНТ.“

Още за историята на музея, експонатите, магията на фотографията и предстоящото откриване на изложбата "Съхранени за поколенията", което ще се състои на 7-и юли от 18 часа в Музея на фотографията, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с директора на Музея на фотографията – Стефан Папукчиев.

Чуйте повече от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02