Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 423

Слънцата на Хелиана

Снимка: Калина Станева

В епизод 423 „Трамвай по желание“ среща своята публика с оригиналната писателка и театрален драматург Хелиана Стоичкова.

Епизодът е свързан с предстоящия Ден на детето, защото последните творби на талантливата Хелиана са детски приказки. Обединени в осем тематични кръга и през любопитни сюжети, историйките изпълняват класическото си предназначение да внушават на малчуганите представата за нравствените ценности.

Иначе Хелиана Стоичкова е завършила НАТФИЗ, но е подминала възможността да се качи на сцената като актриса, специализирайки кинодраматургия. Впоследствие прави докторантура по специалността на тема „Характеристика на атрактивния персонаж посредством речта му в Българското игрално кино“, с научен ръководител сегашният ректор на академията Станислав Семерджиев.

Все пак основната слабост на младата съчинителка се оказва белетристиката. Работейки в различни жанрове, включително и научна фантастика, тя прави минимодели на днешния ни живот в няколко сборника с разкази, сред които „Кабинковият лифт“, „Абсурдите на Гана По“ и „Леко съм мъртъв“. В момента Хелиана се пробва и в романа, но проектът е все още неразбулен.

Любопитен момент е, че по време на специализацията си по кинодраматургия Хелиана публикува пиесата са „Магарето и Петела“, която по твърде любопитни причини е издадена под псевдонима Кармела де Риверс и Хелион.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд карамела на залеза" – психологически роман

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" на авторката Цветелина Жулева разказва сюжета с много експлозивна емоция, но и зряла осъзнатост, мъдрост, платена с наивност и обич, заплатена с болка, калейдоскоп от човешки сривове и възкръсвания в колелото на историята. Има и памет, спомен, разбиране за силата на човешкото начало, онази непримиримост..

публикувано на 26.09.22 в 16:40

Изложбата "Арт Перник" с кауза

Изложбата "Арт Перник" събира значими художници от страната, пернишки творци и деца. Експозицията ще бъде открита на 27 септември в 18 часа в двора на Минния музей в Перник . Там, където Галерията, превърната в музей на минното дело, организаторите решават да срещнат историята, изкуството и кауза, която е свързана с построяване на паметник на..

публикувано на 26.09.22 в 14:58

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24