Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Киряков: Основният фокус е подобряване на няколко вида инфраструктура – дигитална, транспортна, енергийна

България е домакин на Шестата среща на върха на “Три морета“

Натанаил Стефанов: Целта е тласък на икономическото сътрудничество между страните от региона

Снимка: president.bg

Всяка година инициативата “Три морета“ събира 12 европейски държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България. Президентът Румен Радев ще бъде домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“. В нея ще се включат държавните глави на още девет страни от Европейския съюз.

През октомври миналата година в Талин президентът на България Румен Радев прие от естонския си колега домакинството за инициативата за регионално сътрудничество.

България пое процеса на координация и стана домакин на Шестата среща на върха на инициативата и на бизнес форума, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранен бизнес успоредно със срещата на върха.

Темата коментира в “Нашият ден“ Натанаил Стефанов, зам.-председател на Управителния съвет на “София Тех Парк“:

“Идеята на инициативата е да се даде тласък на икономическото сътрудничество между страните от региона. Всяка една от тези страни има много по-голям търговски стокообмен и работи повече със страните на Запад, отколкото с тези на Изток.

Пътищата Запад-Изток са много по-добре развити, отколкото Север-Юг. Това е една от предпоставките страните да започнат да работят повече помежду си.

Ако в момента една българска компания се опитва да навлезе на германския пазар, за не я е много по-трудно, защото пазарът е много по-наситен и конкуренцията много по-голяма.

Същевременно има неразвити пазари като Полша, в която също има много компании, но би било много по-лесно да се влезе и да се създаде сътрудничество.

На второ място е възможността за инвестиция. Бидейки все още развиващи се, всяка година икономическият ръст на страните от Централна и Източна Европа е по-висок, отколкото в Западна Европа, което дава възможност за инвестиции на страните от Западна Европа в нашите и съответно да имат по-голяма възвръщаемост на инвестициите.

Много е важно и темата за дигитализацията. Новите технологии дават възможности за нови бизнес модели, които, ако се приложат, ще имат резултат както в икономически, така и в социален план."

Инвестиционен фонд

"Инициативата работи с един инвестиционен фонд, който инвестира страшно много средства в проекти в трите области. Интересен факт е, че най-малкият проект, който финансира, е 25 млн. евро."

Очаквани резултати

"Идеята на тази среща не е да бъдат договорени конкретни проекти, а да се обсъдят конкретни идеи. Считам, че днес на първо място ще бъдат направени много полезни контакти. Хубавото е, че България, бидейки домакин, може да сложи за обсъждане приоритетните теми.

Миналата година Естония поставиха на картата идеята за „умната свързаност". Беше одобрен техен проект за Зелен център за дами. По същия начин България може да обяви идеи за проекти, които впоследствие да бъдат финансирани и подкрепени. И най-важното – да намери необходимите съюзници от останалите страни, с които да се реализира този проект.

Идеята на проекта не е всяка страна да си прави отделно проект, а да прави проект заедно с другите страни.

Това, което считам, че може също да се направи, е да се привлече вниманието на успешните истории от България и от региона на технологични компании, които впоследствие могат да намерят своето приложение в другите страни."

Реализация на младите хора

"Действително инициативата ще помогне за оставане на млади хора у нас. Няма да помогне от А до Я, но ще има своето положително влияние върху страната."

Стартъпи

"Стартъпите и технологичните компании са средството на дигитализацията на голямата икономика. Няма как да говорим за едното, без да говорим за другото."

Повече за участниците и темите в инициативата можете да чуете от звуковия файл.

Даниел Киряков

Темата коментира в “Нашият ден“ Даниел Киряков, мениджър „Комуникации“ в Американска търговска камара в България.

"Инициативата е родена преди 7 години след добро сътрудничество между тогавашните президенти на Румъния, Полша и Хърватия и съответно обединяване около тази идея на останалите 12 държави от региона Централна и Източна Европа.

Основният фокус е подобряване на няколко вида инфраструктура – дигитална, транспортна, енергийна, за да може този регион на Европа, който представлява 30% от населението на ЕС, една трета от неговата територия, да може да получи подобаващо икономическо развитие.

И съответно това, което икономическите фондове не успяват да направят за неговото социално и икономическо развитие, да се получи през различни финансови механизми и така идеята еволюира с годините.

Първоначално е била възприемана като политическа, сега вече има много силно икономическо изражение."

Горещите теми

"Изключително важни са темите – енергетика, транспорт и най-вече темите, свързани с дигитализацията и иновациите.

Регионът има нужда да получи по-добра диверсификация по отношение на доставките на газ. Нужда от по-добра дигитална свързаност."

Ползи за България

"Самото домакинство и начинът, по който то беше осъществено от един мащабен екип от множество институции – Президентството, Министерство на икономиката, Министерството на външните работи, Агенцията за подпомагане на малки и средни предприятия, екипът на ББР и Американската търговска камара – направиха така, че форумът да се състои в София.

Позиционирането на България в световните новини като домакин на форума вече е малък успех."

Чуйте повече за ползите за България от провеждането на форума в звуковия файл.

Снимки: https://sofiatech.bg/, president.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Заедно за многообразие" - проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33

София става домакин на Международен форум за борба със сколиозата

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза, София ще бъде домакин на значимо събитие – Международен форум "Заедно срещу сколиозата". Събитието ще се проведе на 29 юни 2024 г. в Международното висше бизнес училище и ще събере водещи специалисти от България и чужбина . Целта на форума е да повиши осведомеността за триизмерната..

обновено на 12.06.24 в 12:33

Високотехнологични помощни средства за над 3300 хора с увреждания

Министерството на труда и социалната политика стартира кандидатстването за високотехнологични помощни средства за над 3300 хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст.  Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 млн. лв.  Повече за програмата разказва рехабилитаторът и..

публикувано на 12.06.24 в 12:01