Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ново издание на последния роман на Камю

Снимка: Henri Cartier-Bresson

Нобелистът Албер Камю е един от големите мислители и философи на ХХ в., а „Първият човек“ е последната творба, върху която той работи до внезапната си смърт. 

Ръкописът е намерен в чантата му при катастрофата на 4 януари 1960 г. Трудните за разчитане страници, писани на ръка, изискват усилие и книгата е публикувана чак през 1994 г. заедно с бележника на Камю с бележки и планове върху текста. 

На български преводът на незавършения роман е на Петър Оббов, а сега се появи и негово второ издание. През 2011 италианският режисьор Джани Амелио снима филм по книгата.

Чуйте проф. Божидар Кунчев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
World Youth Chamber Orchestra

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана. Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт.  Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни..

публикувано на 30.06.22 в 08:50
Кирил Василев

Как да не попаднеш в капана на визуалните клишета

Как фотографията е интегрирана в другите изкуства, какво да направиш, за да не попаднеш в капана на визуалните клишета – това са част от темите в предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" с Кирил Василев – награждаван поет и преподавател по история на модерната европейска култура в Софийския университет. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.06.22 в 18:23

Теглото на душата и думите, които изчезват, а са на върха езика

"Млък" всъщност приканва за разговор. Това е призив да се обърнем към думите, които са на върха на езика, но липсата на отношение към тях понякога ги спира да заговорят. "Млък" е кантарът, който трябва да ни събуди от летаргията. Той измерва колко е точното тегло на човешката душа. И макар това да е относително, да е колкото невъзможно – толкова и..

публикувано на 29.06.22 в 12:05

"Тоталпроект" – непознатата архитектурна модерност

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и историческия музей в Казанлък, детска градина "Лозичка" в софийския квартал "Лозенец", летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата "Тоталпроект" –..

публикувано на 29.06.22 в 09:20

Световен ден на малкия принц – за мъдростта и тъгата на аристократите на духа

На 29 юни от 2020 г. се отбелязва Световният ден на Малкия принц.  "Малкият принц" ("Le Petit Prince"), прекрасна книга за възрастни и деца , е повест от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, публикувана за първи път през 1943 година в САЩ. Почитатели на Екзюпери от целия свят отдавна се опитват да наложат 29 юни за Световен ден на Малкия принц...

публикувано на 29.06.22 в 08:35