Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сирма Пенкова: Медиите играят ролята на пазител на обществото

| обновено на 10.07.21 в 11:59
Снимка: личен архив

„Репортери без граници“ преди дни включи в списъка си на „врагове на свободата на печата“ унгарския премиер Виктор Орбан.

Журналистическата организация публикува този списък от 2001 година, като го актуализира от време на време, защото, както казва Кристиян Мир, изпълнителен директор на „Репортери без граници“, това цели да покаже къде по света има репресия срещу критичното отразяване на събитията на всяка цена.

Как се превземат медии? Сирма Пенкова от в. „Капитал“ казва, че е важно да знаем и да следим какъв е сценарият за превземане на медиите в Унгария, тъй като той се мултиплицира и в други страни от региона.

Каква е хронологията на това завземане и какви са неговите оръжия? Какво означава държавна реклама, как се печелят обществени поръчки за нея и как се разпределят парите към медиите? Защо повечето от сценариите, развиващи се в Унгария, ни карат да правим паралели на случващото се у нас ? И какво става, когато медиите спират да имат възможността да играят ролята на пазител на обществото?

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – предоставена от Сирма Пенкова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50