Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 4-11 юли

Хлябът (триптих) от Свилен Блажев
Снимка: sghg.bg

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 4 до 11 юли. Това са някои от акцентите в предаването от 11 юли:

Изложбата „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ беше открита в Епископската базилика в Пловдив. Организатори са Държавният културен институт към министъра на външните работи, дирекция „Права на човека“ – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. До 15 юли посетителите могат да разгледат фотографиите на българските културни паметници, голяма част от които са предоставени от Иво Хаджимишев. Изложбата се осъществява в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

Асоциация „Българска книга“ избра за свой нов председател Десислава Алексиева. Асоциацията изпрати на 25 юни отворено писмо с покана за среща до политическите партии, на която да се обсъдят ключови въпроси за развитието на книжния сектор.

До 26 септември 2021 г. посетителите на Националния археологически музей ще могат да разгледат изложбата на испанския артист Мигел Анхел Бланко „Lapis specularis. Подземната светлина“. Произведенията му са изработени от lapis specularis – селенит или лунен камък, силно прозрачен кристализиран гипс, който предизвиква революция във всекидневието на древните римляни. С експозициите Мигел Анхел Бланко си поставя двойна цел: от една страна да проучи пластичните и поетичните качества на селенита, а от друга да насочи вниманието към Древната история.

На 6 юли започна филмовият фестивал в Кан. Той ще продължи до 17 юли при безпрецедентни мерки за сигурност, а българската премиера в рамките на конкурсната програма „Особен поглед“ очакваме на 14-и. Това е „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова.

Излезе новият еднотомен вариант на „Енциклопедия България“. Събраният в нея материал е плод на дългогодишния труд и задълбочените научни познания и изследвания на изявени български учени и специалисти от БАН, Софийския университет, други висши учебни заведения и от водещи културни институции, автори и консултанти на тази мащабна и впечатляваща книга. Енциклопедия „България“ предлага на читателя богата, актуална и проверена информация за Република България – за нейната природа, история, стопанство, наука и култура. Вместо азбучно статиите са подредени тематично.

На 22 юни в СГХГ се откри изложбата „Храна: насъщност, общуване, ритуал“. Изложбата представя произведения на български автори тематизиращи храната – от натюрморти до инсталации. Изложбата може да бъде разгледана до 2 август.

„Следите на скитника. Критика и публицистика“ е името на наскоро издаденият сборник с теоретични статии и публицистични текстове на Сирак Скитник. Сирак Скитник (1883-1943) е дългогодишен съредактор на сп. „Златорог“, първи директор на Националното радио, артистичен секретар на Народния театър, художник и авторитет по темите на културата и изкуствата в периода между двете световни войни.
Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 11 юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53