Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 4-11 юли

Хлябът (триптих) от Свилен Блажев
Снимка: sghg.bg

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 4 до 11 юли. Това са някои от акцентите в предаването от 11 юли:

Изложбата „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ беше открита в Епископската базилика в Пловдив. Организатори са Държавният културен институт към министъра на външните работи, дирекция „Права на човека“ – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. До 15 юли посетителите могат да разгледат фотографиите на българските културни паметници, голяма част от които са предоставени от Иво Хаджимишев. Изложбата се осъществява в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

Асоциация „Българска книга“ избра за свой нов председател Десислава Алексиева. Асоциацията изпрати на 25 юни отворено писмо с покана за среща до политическите партии, на която да се обсъдят ключови въпроси за развитието на книжния сектор.

До 26 септември 2021 г. посетителите на Националния археологически музей ще могат да разгледат изложбата на испанския артист Мигел Анхел Бланко „Lapis specularis. Подземната светлина“. Произведенията му са изработени от lapis specularis – селенит или лунен камък, силно прозрачен кристализиран гипс, който предизвиква революция във всекидневието на древните римляни. С експозициите Мигел Анхел Бланко си поставя двойна цел: от една страна да проучи пластичните и поетичните качества на селенита, а от друга да насочи вниманието към Древната история.

На 6 юли започна филмовият фестивал в Кан. Той ще продължи до 17 юли при безпрецедентни мерки за сигурност, а българската премиера в рамките на конкурсната програма „Особен поглед“ очакваме на 14-и. Това е „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова.

Излезе новият еднотомен вариант на „Енциклопедия България“. Събраният в нея материал е плод на дългогодишния труд и задълбочените научни познания и изследвания на изявени български учени и специалисти от БАН, Софийския университет, други висши учебни заведения и от водещи културни институции, автори и консултанти на тази мащабна и впечатляваща книга. Енциклопедия „България“ предлага на читателя богата, актуална и проверена информация за Република България – за нейната природа, история, стопанство, наука и култура. Вместо азбучно статиите са подредени тематично.

На 22 юни в СГХГ се откри изложбата „Храна: насъщност, общуване, ритуал“. Изложбата представя произведения на български автори тематизиращи храната – от натюрморти до инсталации. Изложбата може да бъде разгледана до 2 август.

„Следите на скитника. Критика и публицистика“ е името на наскоро издаденият сборник с теоретични статии и публицистични текстове на Сирак Скитник. Сирак Скитник (1883-1943) е дългогодишен съредактор на сп. „Златорог“, първи директор на Националното радио, артистичен секретар на Народния театър, художник и авторитет по темите на културата и изкуствата в периода между двете световни войни.
Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 11 юли.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01