Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рецитал на клавирния виртуоз Марк-Андре Амелен

Снимка: marcandrehamelin.com

Записът на Марк-Андре Амелен, който може да слушате по програма "Христо Ботев" на 19 юли от 2 часа, е осъществен на фестивала Шубертиада в Шварценберг, Австрия.

Определеният от „Ню Йорк Таймс“ като „изпълнител със свръхчовешка техника“ интерпретира блестящо произведения от старите майстори през романтизъм до наши дни. Репертоарът му е огромен дори за съвременните разбирания.

Печели международния конкурс за американска музика в Карнеги хол през 1985г. Това събитие изстрелва кариерата му във висините. Започват многобройни участия на престижни фестивали и концерти из цял свят.

Амелен е известен не само със своите невероятни изпълнения, а и с композициите си, нерядко измисля технически интересни „упражнения за пръсти“.

Марк Андре има 11 номинации „Грами“ и е ексклузивен артист на известната звукозаписна компания „Hyperion“, за която е записал повече от 70 диска. През 2020 година, Амелен е удостоен с награда от списание „Грамофон“, за записа на етюдите на Шопен в транскрипции на Леополд Годовски.

Роденият в Монреал през 1961 г. Марк-Андре Амелен, е носител на офицерски орден на Канада, рицар е на националния орден на Квебек.

Програмата на концерта е изключително интересна, като започва с „Вариации по теми на Росини от операта „Пепеляшка“ от Хенри Херц – произведение което се свири изключително рядко, но Амелен вдъхва нов живот на творбата.

Следва Соната за пиано в ми минор от Карл Филип Емануел Бах, който е вторият от петте сина на Йохан Себастиян Бах. Карл Филип Бах е влиятелен композитор, работещ по време на прехода между бароковия стил на баща си и класическия стил. Неговият личен подход, експресивен и често бурен, е из-вестен като „чувствителен стил“. Сонатата е написана през 1743 г.

Следващото произведение в програмата е фантазия „Странникът“, оп. 15 от Франц Шуберт. Написана е в същата година, в която композиторът пише своята „недовършена симфония“ – 1822 г. Виртуозната фантазия с нейната грациозност е уникална. Самият Шуберт рядко е можел да я изсвири без грешка, тъй като за интерпретацията ѝ се изисква изключителна виртуозност.

Ще прозвучи и „Божията благословия в самотата“, която Ференц Лист пише в период, в който се оттегля от бурния светски живот и приема духовен сан. Официалната част ще завърши с друго произведение от унгарският композитор – „Реминисценции по теми от операта Норма“ и разбира се с бис – „Феите са изящни танцьорки“ от Клод Дебюси.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сатирата на Шостакович – „Райок“

„Райок“ е реплика на композитора на безумното ждановско Постановление за операта „Великата дружба“ от Мурадели от 1948 г. Постановлението дава нов тласък на развихрилата се с небивала мощ борба срещу формализма в съветската музика. Формализмът е, естествено, буржоазно, вражеско явление, което цели да съсипе съветския човек. Титаничната борба срещу..

публикувано на 29.07.21 в 08:05
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05