Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Още една крачка напред в космическата надпревара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 20 юли 2021 г. целият свят следи едно събитие, което ще се случи в 16 ч. българско време. Планираният туристически полет с ракетата "Ню Шепард", с която към Космоса ще полети най-богатият човек в света – американският предприемач, милиардер и основателя на „Амазон“ Джеф Безос.

Джеф Безос

Събитието представлява още една крачка напред в космическата надпревара. Ще станат ли космическите разходки ежедневие за земляните и защо новите технологични господари на света като Илон Мъск, Ричард Брансън и Джеф Безос се втурнаха в космическа пътешественическа надпревара с частните си космически компании? Какво представлява тази тяхна страст – екзотика или добре изчислен бизнес план? 

Доц. Камен Козарев, астрофизик от Института по астрономия и астрофизика към БАН, разказва в "Нашият ден" за уникалността на това събитие, за последиците от него и за отпечатъка му върху бъдещето на човечеството:

"Това е част от техния бизнес план. Те искат да вдъхнат доверие и да докажат надеждността на тези космически кораби. На този полет ще лети Уоли Фънк – една от ветераните на космическата програма на НАСА."

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарий Княжески

Захарий Княжески - създателят на първата обществена библиотека в България

Захари Княжески е български възрожденски просветен деец, книжовник, фолклорист и драгоман (преводач и посредник). Истинското му име е Жеко Петров Русев. Той е роден през 1810 година в село Пишмана (днес Княжевско), област Стара Загора. Изучава занаятите грънчарство и сапунарство. Учи в Стара Загора, Търново, Света гора и във Взаимното училище в..

публикувано на 18.10.21 в 11:27

18 000 недвижими културни ценности у нас са декларирани, но без постоянен статут

Какви са актуалните проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България и какви законодателни промени в тази сфера ще инициира Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, съвместно с  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Общо 40..

обновено на 18.10.21 в 11:20

Насимо: Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Станислав Трифонов , известен със своя артистичен псевдоним Насимо (Nasimo), е български стрийт арт художник. Роден е през 1979 г. в град Търговище. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет със специалност „Изящни изкуства“...

публикувано на 18.10.21 в 11:11
Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на

Очакваното "нормално" срещу различията

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба? Силвия Маринова : „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или..

публикувано на 18.10.21 в 09:20

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив. Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова , археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“. “Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение –..

публикувано на 18.10.21 в 08:45