Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка организира световна конференция за бъдещето на киното

Боряна Иванова
Снимка: личен архив

За втори път артисти от цял свят обсъждаха бъдещето на киното в The Future of Film 2021 – световната конференция, организирана от българската кинорежисьорка Боряна Иванова.

През 2018 година награждавани филмови режисьори, комедианти, учители и учени, танцьори, продуценти, инфлуенсъри, актьори, сценаристи, кастинг директори и предприемачи от всички краища на света изнесоха лекции, засягащи темата за жените режисьорки в киното и мястото на виртуалната реалност в него. Три години по-късно и една пандемия време професионалистите заговориха за това „Как смесеното културно наследство влияе на начина, по който разказваме истории“.

Боряна Иванова, която живее и работи в Лос Анджелис, създава иновативни истории и повдига критични въпроси със социална значимост, смята, че за да можеш да владееш киноезика, първо трябва да познаваш себе си и мястото, от което тръгва пътят ти. Тя режисира и продуцира документални филми и вярва, че всичко в киното, а и в живота въобще, опира до автентичността.

Нейни филми са прожектирани в Дома на световните култури в Берлин, Художествената галерия на Онтарио в Торонто, както и на фестивали по цял свят. Освен в САЩ тя е работила в Холандия, Испания, Южна Африка и Германия и е твърдо убедена, че реалността е тази, която придава най-дълбоко значение на филмовия разказ.


Целта на The Future of Film е да създаде общност от хора, които искат да правят кино и да говорят за него. Световната конференция строи мостове между тях и зрителите, които могат пряко да участват в диалога и по този начин заедно да оформят бъдещето на киното.

Според Боряна Иванова въпросното бъдеще е в ръцете на идивудуалните артисти, чийто основен стремеж е да се развиват и да създават авторска продукция. А ключова роля в киноинстурията сега и занапред ще имат стриймиг платформите, които дават достъп на различни публики до качествено съдържание и възможност да направят своя избор.

Разговорът с нея започва именно от въпроса, който конференцията повдигна тази година – как влияе смесеното културно наследство на начина, по който се разказват киноистории.

The Future of Film Боряна Иванова организира заедно с Танвия Сапру – създател на съдържание и журналист с международна кариера в Обединеното кралство, Германия и Индия, с осъществени проекти за редица престижни компании, като Дойче Веле, Channel 4 на BBC, The Times в Индия и Грийнпийс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44