Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаският международен филмов фестивал е към своя край

Филмовият фестивал в Бургас, започнал на 16 юли е към своя край. На 23-и юли е официалното му закриване.

Шестото издание се проведе в рамките на осем дни (от 16 до 23 юли) и включваше филми от Колумбия, Индия, Иран, Сърбия, Испания, Турция, Австрия, Швейцария, Белгия и България. Прожекциите ще са на популярните локации лятна сцена „Охлюва“, културен център „Морско казино“, галерия „Г. Баев“ и НХК. Започнал като фестивал на киното от Черноморския регион през 2016 г., днес Бургаският филмов фестивал е доста по-широкообхватен и като страни, от които идват отделните заглавия (значителна част от изброените тази година кинематографии ще бъдат представени за първи път на фестивала), и като жанрове. 

Фестивалът има и конкурсен характер в категориите „игрален пълнометражен“ и „късометражен филм“, като тази година журито се състои от режисьора Камен Калев, оператора на „Ага“ и „Отчуждение“ Калоян Божилов, актрисата Мартина Апостолова, саунд дизайнера и основател на студио Monoplus Атанас Чолаков и белгийския режисьор и актьор Дебен ван Дам.

Има и категория „награда на публиката“, както и различни през годините като мащаб и насока пресичания на киното с други изкуства по фестивално време.

От самото си създаване фестивалът подкрепя и местните филмови творци с представяне на специална селекция от филми, създадени от бургаски автори.


За Фестивала разказва в “Нашият ден“ журналистът Цветан Цветанов.

“Всяка година Фестивалът открива по една-две-три кинематографии, които са или от далеч, или пък  за първи път се показват на тази територия.

Миналата година имаше филм от Судан, който освен, че спечели наградата на публиката веднага след това стана продължението на Судан за чуждоезичен Оскар.

Тази година беше показан за първи път филм от Сърбия. Светът е представен по различни начини, но не според конкретна географска логика. От най-далечните части на света понякога достигат неща, които са съвсем близки.

Тази година мога да откроя като линия този вид универсалност и размесеност на пластовете на света. Ето Фестивалът тук в Бургас беше открит от белгийски филм, но правен от турски режисьор. Утре ще бъде закрит с филм от Австрия.


Наградите

Утре вечер ще бъдат обявени различните категории.  Ние ще обявим първи наградените филми, защото те се съобщават още в 21.15 часа на сцената

Чуйте Цветан Цветанов в звуковия файл.

Снимка: Фейсбук, личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генерал-майор Груди Ангелов

Ген. Груди Ангелов: Благото на България трябва да бъде преди всичко

В рубриката Главен герой днес влиза генерал-майор д-р Груди Ангелов , началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Бил е в Националния военен университет във Велико Търново, военни формирования в Симеоновград, Харманли, Стара Загора, Карлово и София. Бил е също така на мисия в Ирак, учил е в САЩ, служил е в Обединеното командване на силите на..

обновено на 29.07.21 в 14:30

Младежката медия We Matter – всяко мнение е важно

Как младежката медия We Matter насърчава учениците да изразяват мнение? We Matter е ученическо онлайн списание, включващо текстове и интервюта по множество теми, както и креативен кът за онези младежи, които искат да споделят творчеството си с останалите. Елвира Димитрова , основател на онлайн медията We Matter, коментира..

публикувано на 29.07.21 в 09:55

Неравенствата, свързани със свободното придвижване

Неравенствата от гледна точка на пътуването. Как се отразяват върху начина, по който вземаме решения за пътуване и възможността за свободното движение. Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева . Свободното движение е един от основните икономически параметри, които са залегнали в основната платформа за развитие и общуване в рамките..

публикувано на 29.07.21 в 09:51
Ваня Григорова

Приоритетите на следващия кабинет трябва да са енергетика и икономическо укрепване

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е 4 пъти повече от средното в ЕС, к ъдето едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения. Ако се обърнем в предходните 10 години и погледнем цените по данни на НСИ, средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление,..

публикувано на 29.07.21 в 08:56
Иво Стаменов - Ото

Иво Стаменов-Ото – инженерът, който твори вълшебства от дърво

Иво Стаменов - Ото е инженерът, който твори малки вълшебства от дърво.  Човек, когото медийните хора дълго време свързвахме със сърцатата му работа като тонрежисьор в радиото. Иво е работил в театри, занимавал се е с тиймбилдинг, подхващал е и други бизнеси. Докато хобито не усуква живота му около изработването на малки чудеса от дърво...

публикувано на 28.07.21 в 12:17