Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Аз чета“ и изкуството да се представят книги

Снимка: @azchetacom

Най-голямата българска он-лайн медия за книги и четене „Аз чета“ отбеляза 15 години от основаването си. „Преди 15 години създадох „Аз чета“ в сградата на БНР, когато бях стажант в спортна редакция. Тогава имах по-скоро егоистични цели. Исках да споделям впечатления от книги, които съм прочел. – казва Александър Кръстев, създател на „Аз чета“– Тогава нямаше социални мрежи, поне във вида, в който сега ползваме. В рамките поне на няколко седмици обаче към блога ми се присъединиха толкова много хора, че се образува общност. „Аз чета“ винаги е била по-скоро общност.

Диляна Денева, отговорен редактор на „Аз чета“ и едно от младите попълнения там допълва: „За мен лично каузата на „Аз чета“ е да прави четенето и мисленето модерно. Книгата е много повече от самия текст. Добре е издателствата да представят интересно историята на създаването на книгата.“

„Има напрежение между нашето виждане за начина, по който трябва да  се говори за книги и виждането на някои литературни кръгове у нас. – казва Александър Кръстев– Самоцелното усложняване на езика на критиката капсулира литературата. Има и лоши книги, зле написани и зле подготвени като продукт. Вече признаваме, че книгоиздаването е бизнес, а книгата продукт, но все още не се казва, че всеки иска да печели. Но предлагането на една книга е изкуство.“

Чуйте още в „Какво се случва“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергина Дворецка

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка , кавалер на френския..

публикувано на 26.07.21 в 17:40
Камен Воденичаров

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България. Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме..

публикувано на 26.07.21 в 14:05

Проф. Красимир Спасов на 80

Един от най-големите български режисьори проф. Красимир Спасов посреща днес 80-ия си рожден ден. Роден е във Варна в семейство на артисти. През 1966 година завършва Театралната академия, тогава ВИТИЗ, в класа на проф. Сашо Стоянов и за своите над 50 години, отдадени на театралното изкуство, е създал повече от 100 постановки на пиеси от..

публикувано на 26.07.21 в 13:05
Замък-музей „Св. Антон“

Музеите на Словакия

В посолството на Словашката република в София, на 29 юни 2021 г., се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието бяха д-р Щефан Енгел, директор на музея „Свети Антон“, и д-р Ингрид Хричовцова, експерт в музея...

публикувано на 26.07.21 в 10:36

За уловеното време и за замразените частици история

Гаро Кешишян и Любомир Бенковски – Бенджи са представители на две творчески поколения, които говорят за приемствеността, за изграждането на индивидуален почерк и за фотографията като инструмент за изследване на света. Гаро Кешишян е едно от легендарните имена сред съвременните майстори на фотографията. Не само заради дълголетието си на сцената на..

обновено на 26.07.21 в 10:15