Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в действителност?

„Има такава настройка, че всичко зависи от гените и докато децата се справят – добре, подсилва се тяхното самочувствие, а в момента, в който с нещо се сблъскват, решават, че са глупави и че не могат – изтъква Лъчезар Томов, който преподава математика, физика и информатика на деца от Класическата гимназия и ЧОУ „Томас Едисън“ и не просто им преподава, а под негово ръководство гимназистите от НГДЕК станаха съавтори на сборника „История на математиката“, а децата от 4 и 5 клас пишат интригуващи есета „Какво харесвам в математиката“.

А решат ли че са глупави, децата губят мотивация и тръгват надолу. И всъщност всичко опира до късмет. Това е система, която почива на късмета, на върху мъдрост и управление.

Отначало разликите между децата са много малки, рядко се учи обаче по всички възможни начини едновременно, за да се покрият всички различни деца. А и самата система не позволява това. Ние имаме най-малко часове по математика в Европа и най-дебелите учебници. И като се сложи от самото начало труден материал, някои деца ще успеят, други – не и не зависи само от способностите, зависи и от късмета – на какъв учител си попаднал, как си започнал – начални условия се нарича. После нивото започва да се сваля и има разделяне на траекториите, което много зависи от началната точка, а не от пътя.

Нарича се закон на Матей: „Който има ще му се даде, който няма – ще му се отнеме“. Тази система не е пипана от 80-те...

А за да обича един учител работата си, трябва и тя поне малко да го обича.

Би било добре като се правят реформи, преди да започнат да се градят планове за образованието, да се прочете „Война и мир“ там много ясно е описано какво се случва с плановете и колко трае един план по време на битка.

А за да има дисциплина в клас, трябва да има дисциплина в цялата държава, това е нещо, което се нарича системност.“

Чуйте разговора с Лъчезар Томов, проведен след края на поредната кампания по кандидатстване в гимназии, която за пореден път отваря дебата за модела на образование и доколко уместно е делението на „елитни“ и „не-елитни“ училища в една система, която всички ние и като родители, и като данъкоплатци, финансираме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30