Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в действителност?

„Има такава настройка, че всичко зависи от гените и докато децата се справят – добре, подсилва се тяхното самочувствие, а в момента, в който с нещо се сблъскват, решават, че са глупави и че не могат – изтъква Лъчезар Томов, който преподава математика, физика и информатика на деца от Класическата гимназия и ЧОУ „Томас Едисън“ и не просто им преподава, а под негово ръководство гимназистите от НГДЕК станаха съавтори на сборника „История на математиката“, а децата от 4 и 5 клас пишат интригуващи есета „Какво харесвам в математиката“.

А решат ли че са глупави, децата губят мотивация и тръгват надолу. И всъщност всичко опира до късмет. Това е система, която почива на късмета, на върху мъдрост и управление.

Отначало разликите между децата са много малки, рядко се учи обаче по всички възможни начини едновременно, за да се покрият всички различни деца. А и самата система не позволява това. Ние имаме най-малко часове по математика в Европа и най-дебелите учебници. И като се сложи от самото начало труден материал, някои деца ще успеят, други – не и не зависи само от способностите, зависи и от късмета – на какъв учител си попаднал, как си започнал – начални условия се нарича. После нивото започва да се сваля и има разделяне на траекториите, което много зависи от началната точка, а не от пътя.

Нарича се закон на Матей: „Който има ще му се даде, който няма – ще му се отнеме“. Тази система не е пипана от 80-те...

А за да обича един учител работата си, трябва и тя поне малко да го обича.

Би било добре като се правят реформи, преди да започнат да се градят планове за образованието, да се прочете „Война и мир“ там много ясно е описано какво се случва с плановете и колко трае един план по време на битка.

А за да има дисциплина в клас, трябва да има дисциплина в цялата държава, това е нещо, което се нарича системност.“

Чуйте разговора с Лъчезар Томов, проведен след края на поредната кампания по кандидатстване в гимназии, която за пореден път отваря дебата за модела на образование и доколко уместно е делението на „елитни“ и „не-елитни“ училища в една система, която всички ние и като родители, и като данъкоплатци, финансираме.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37