Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Мими Виткова
Снимка: БГНЕС

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

“Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да бъде изправен пред проблеми.

Не бих казала, че съм привърженик на задължителните мерки, но очаквах, че летният период на имунизация ще бъде малко по-наситен с желаещи да се имунизират, поне така беше преди около месец, месец и половина.

Намаляване на заболеваемостта сякаш доведе до неглижиране на проблема от необходимостта от имунизации.

България не е изключение

Ако погледнем Великобритания и Израел, които са с доста висок процент на имунизации, но в същото време са и с висок процент на заболеваемост. Явно все още има и научни празнини в това какво очакваме от имунизациите.

Доста политически спекулации се насадиха в периода на пускане на ваксините. Търговски войни се водеха и продължават да се водят. Всичко това доведе до един негативизъм у хората.

Протест на медици от “Пирогов“

Сякаш забравихме да се поинтересуваме какво точно се е случило в “Пирогов“ – вярно ли е това, че има 400 истории на заболявания, зад които няма реално лекувани в болницата пациенти и колегите се почувстваха обидени.

Може би самото Министерство на здравеопазването не постъпи най-тактично в този случай. Според мен трябваше да се поиска обяснение от ръководството на “Пирогов“ относно резултатите от тази проверка и едва след като такова беше дадено министърът имаше право да вземе своето решение.

Мисля, че по-важно е какво се случва в здравната система. Затова в някои медийни участия казах, че проф. Балтов стана жертва на системата. Не приемам тезата, че това, което се е случило в “Пирогов“ е една благородна лъжа да се помогне на пациента и съответно да се осигурят повече приходи на лечебното заведение.

Стимулира ли системата порочни практики

Категорично системата стимулира влизането в подобни практики, защото парите на всяко лечебно заведение зависят от наличието на пациенти. И някои лечебни заведения са избрали този път, който за мен е неправомерен и не би трябвало да допускаме неговото тиражиране в цялата система.“

Чуйте Мими Виткова в звуковия файл.


Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15
Илюстративна снимка

Младите герои на Шипка: Ученици изкачват стъпалата към Паметника на свободата

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на свободата, към..

публикувано на 23.08.24 в 09:45
Диян Стаматов

481 свободни места за училищни директори: Има ли достатъчно подготвени кандидати?

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. С общо 481 свободни места в страната , въпросът дали има достатъчно подготвени и мотивирани кандидати за тези позиции предизвиква значителен интерес. В ефира на предаването "Нашият ден" Диян Стаматов , председател на Съюза на работодателите в..

обновено на 22.08.24 в 10:40

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14