Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Мими Виткова
Снимка: БГНЕС

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

“Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да бъде изправен пред проблеми.

Не бих казала, че съм привърженик на задължителните мерки, но очаквах, че летният период на имунизация ще бъде малко по-наситен с желаещи да се имунизират, поне така беше преди около месец, месец и половина.

Намаляване на заболеваемостта сякаш доведе до неглижиране на проблема от необходимостта от имунизации.

България не е изключение

Ако погледнем Великобритания и Израел, които са с доста висок процент на имунизации, но в същото време са и с висок процент на заболеваемост. Явно все още има и научни празнини в това какво очакваме от имунизациите.

Доста политически спекулации се насадиха в периода на пускане на ваксините. Търговски войни се водеха и продължават да се водят. Всичко това доведе до един негативизъм у хората.

Протест на медици от “Пирогов“

Сякаш забравихме да се поинтересуваме какво точно се е случило в “Пирогов“ – вярно ли е това, че има 400 истории на заболявания, зад които няма реално лекувани в болницата пациенти и колегите се почувстваха обидени.

Може би самото Министерство на здравеопазването не постъпи най-тактично в този случай. Според мен трябваше да се поиска обяснение от ръководството на “Пирогов“ относно резултатите от тази проверка и едва след като такова беше дадено министърът имаше право да вземе своето решение.

Мисля, че по-важно е какво се случва в здравната система. Затова в някои медийни участия казах, че проф. Балтов стана жертва на системата. Не приемам тезата, че това, което се е случило в “Пирогов“ е една благородна лъжа да се помогне на пациента и съответно да се осигурят повече приходи на лечебното заведение.

Стимулира ли системата порочни практики

Категорично системата стимулира влизането в подобни практики, защото парите на всяко лечебно заведение зависят от наличието на пациенти. И някои лечебни заведения са избрали този път, който за мен е неправомерен и не би трябвало да допускаме неговото тиражиране в цялата система.“

Чуйте Мими Виткова в звуковия файл.


Снимка: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Работен момент по филма „Животът си тече тихо“. Режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев (човекът с шапката).

Отиде си кинотворецът Христо Ганев

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, който стои зад някои от най-знаковите филми на българското кино –  „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“, създадени в творческо партньорство с неговата съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Пламенен комунист преди 9 септември..

публикувано на 27.09.21 в 14:30

Димитър А. Ценов – вторият по големина дарител в българското образование

Едно от най-големите дарения в българското образование, направено през 1912 г., е на българския предприемач Димитър А. Ценов. Това е дарението от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов “. Неговото дарение е второто по големина за..

публикувано на 27.09.21 в 12:26
Минко Гечев

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си. Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет.  Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“...

публикувано на 27.09.21 в 11:01

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти? Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева , бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция. “Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия..

обновено на 27.09.21 в 10:58
Старият град, Пловдив

Д-р Стефания Темелкова: Туристът иска да види

С какво едни градове са по-привлекателни от други? Как се изгражда туристически имидж на една държава и как се налагат брандове в туризма? Темите коментира в “Нашият ден“ д-р Стефания Темелкова , главен асистент в НБУ и преподавател по маркетингова комуникация. Как се изгражда национален брандинг ? “Отговорът ми е – трудно...

публикувано на 27.09.21 в 10:17