Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

4
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет
Снимка: Посолство на Швейцария

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да го анулираме два пъти. Първоначално той беше замислен да се проведе през месец март 2020 по случай 50-годишнината на франкофонията. После решихме да го организираме през март 2021 и си казахме, че това ще бъде повод да го обвържем със 100-годишнината на Националната музикална академия. За съжаление пак не се получи заради наложените санитарни правила. Но аз не се отказах и смятам, че намерихме най-подходящия момент за този концерт, защото сме даже по-близо до историческата дата на 100-годишнината на Националната музикална академия и в същото време – до нашия национален празник на Швейцария 1 август!“ – сподели посланичката на Швейцария Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен.

Н.Пр. Мюриел Берсе Коен (вляво) и Валерия Христова
Програмата на концерта включваше две творби от Швейцарски композитори и от двама български автори. Емил Джордж Атанасов, Инес Симеонова изпълниха за първи път в България Пиеса за цугтромбон и пиано от Александър Мастранджело, а Гергана Несторова представи за втори път Квадрига от Маргрит Цимерман. Българските произведения прозвучаха в изпълнение на: Николай Желязков – Пет импресии от Марин Големинов, а Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов предложиха Клавирен квартет от Любомир Пипков.

Документален запис от концерта можете да слушате в предаването „Метроном“ на 29 юли от 19.30 по програма „Христо Ботев“. В звуковите файлове може да чуете интервютата с Гергана Несторова и Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен. Благодарности на Снежина Здравкова за превода от френски език.


Снимките са предоставени от посолството на Швейцария
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25