Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

4
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет
Снимка: Посолство на Швейцария

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да го анулираме два пъти. Първоначално той беше замислен да се проведе през месец март 2020 по случай 50-годишнината на франкофонията. После решихме да го организираме през март 2021 и си казахме, че това ще бъде повод да го обвържем със 100-годишнината на Националната музикална академия. За съжаление пак не се получи заради наложените санитарни правила. Но аз не се отказах и смятам, че намерихме най-подходящия момент за този концерт, защото сме даже по-близо до историческата дата на 100-годишнината на Националната музикална академия и в същото време – до нашия национален празник на Швейцария 1 август!“ – сподели посланичката на Швейцария Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен.

Н.Пр. Мюриел Берсе Коен (вляво) и Валерия Христова
Програмата на концерта включваше две творби от Швейцарски композитори и от двама български автори. Емил Джордж Атанасов, Инес Симеонова изпълниха за първи път в България Пиеса за цугтромбон и пиано от Александър Мастранджело, а Гергана Несторова представи за втори път Квадрига от Маргрит Цимерман. Българските произведения прозвучаха в изпълнение на: Николай Желязков – Пет импресии от Марин Големинов, а Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов предложиха Клавирен квартет от Любомир Пипков.

Документален запис от концерта можете да слушате в предаването „Метроном“ на 29 юли от 19.30 по програма „Христо Ботев“. В звуковите файлове може да чуете интервютата с Гергана Несторова и Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен. Благодарности на Снежина Здравкова за превода от френски език.


Снимките са предоставени от посолството на Швейцария


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56