Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Зарев за новия брой на сп. "Съвременник" – 2/2021

Най-авторитетното списание за литература и изкуство в България "Съвременник" пуска своя втори брой за 2021 г. 

В него читателите ще имат възможност да прочетат романа на Сергей Довлатов „Зона”, поезия от Джеймс Райт, Франц Райт, Рада Александрова, Иван Христов, разкази от Джумпа Лахири, Андрея Лий, Алегра Гудман, Пламен Антов и др.; 

Фрагменти от Едвин Сугарев, а в рубриката „Ателие“ гостува художникът Димитър Чолаков. В този брой на „Съвременник“ можете да прочетете и “Критически хроники” с Митко Новков и Патриция Николова. И още много, много литература и изкуство.

Писателят и главен редактор на изданието Владимир Зарев гостува в "Артефир" и разказа повече за новия брой:

"Имам 47 години трудов стаж и 47 години работя единствено и само в сп. "Съвременник". От 1989 г. имам честта и удоволствието да бъда негов главен редактор. Аз съм се сраснал с това списание – усещам го като един мъдър, прекрасен, верен приятел – духовен приятел, с който винаги мога да вляза в някакъв диалог.

Ние винаги се стремим да покажем на нашия читател това, което се случва не само в България, но и по света. Това, което определя в момента духовното развитие на човечеството, както, разбира се, и неговия упадък. Защото, лично според мен, човечеството в момента е в явен прогрес – с тези средства за общуване, с този интернет... Но в същото време е и в упадък точно с тези средства за общуване, които направиха безсмислено и отчуждиха хората от общуване помежду им. Младите хора не знаят как да общуват – те си чатят. Те имат по 1000 приятели, без да имат нито един реален приятел...

Мисля, че преводните ни разкази в този брой са много интересни. Има утвърдени и нови и непознати имена. Стремим се да следим всичко най-интересно и значимо в световната литература и да го представим на българския читател. Нашите преводачи са много добри и имат прекрасен вкус.

И в този брой има българския литература. Бих обърнал внимание на Фрагментите на Едвин Сугарев, в които се открива помъдряването на този чудесен български поет. Пламен Антов с два прекрасни разказа – той и като поет, и като белетрист винаги е необикновен, странен, сложен, дори абсурден, но въздействащ автор...."

Чуйте повече подробности в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01