Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво време ни очаква в първата половина на август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докога ще продължи горещото време и какво ни очаква в първата половина на август?

Темата коментира в “Нашият ден“ синоптикът от НИМХ Мариана Попова.

“Все още сме в началото на тази гореща вълна, която започна отпреди няколко дни и ще продължи през цялата следваща седмица, с кратък отдих утре и във вторник.

Има вероятност към четвъртък-петък температурите да са дори още по-високи. Температурите, които очакваме, са близки до рекордите, дали ще реализираме рекорди – отсега не бих могла да кажа.

През последните две-три години не сме имали такива температури. Дори рядко достигахме до 40 градуса.

Малко по-назад, ако се върнем в годините 2015 г., е последната с такива високи температури и с продължителни вълни. Преди това 2012 г., а още по-преди – 2007 г. е имало такива температури.

Не е нещо необичайно, случва се, макар и не всяка година."

На морето 

"Времето там ще е много подходящо. Температурите ще са малко по-ниски, но заради влажността и там ще се усеща голямата жега.


В планините – относително стабилно време, подходящо за туризъм."

Чуйте Мариана Попова в звуковия файл.

Снимки: БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16

Силвия Недкова: Независимостта идва, когато спре зависимостта от предразсъдъците

В състояние ли сме да обявим културна независимост на България и какво точно означава това? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Недкова. “Днес е един от най-красивите празници на България. Темата е изключително важна, защото според мен все още не сме си дали сметка какво..

публикувано на 22.09.21 в 11:02

Доц. Алексей Пампоров: Да бъдем свободни за нещо, а не от нещо

В деня на  Независимостта на България, 113 г по-късно, си задаваме въпроса доколко независимостта е общочовешка ценност, която има различни измерения. Има ли свобода и независимост днес? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Алексей Пампоров от БАН. “Несъмнено днес сме много по-свободни,..

публикувано на 22.09.21 в 10:02

България чества 113 години независимост

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“. Отхвърлянето на..

публикувано на 22.09.21 в 08:38

Защо някои родители избират домашното образование

Домашното образование е факт в България от близо 20 г., когато е основана и Асоциацията за домашно образование. Изборът правят родителите, които държат на образованието, но не са съгласни с училищния модел. Кои са програмите, по които учат децата, и какво представлява процесът на домашно образование? Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.09.21 в 11:14