Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът е новият директор на Драматичен театър Търговище

Владимир Петков
Снимка: Драматичен театър Търговище

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година.

Дни след встъпването си в длъжност, Владимир Петков разказа в „Артефир“ кои са акцентите в управленската му програма и какво ще се стреми да промени в театъра по време на своя мандат:

„Познавам добре колектива – и актьорския, и административно-техническия. Мисля, че е един добър колектив, който заслужава внимание. Иска ми се чисто репертоарно този театър да обнови своя афиш с по-съвременни заглавия, които изразяват точно своето време. Да не се плашим от заглавия, които слагат пръст в раната и които да започнат да издърпват зрителите в едни други измерения, различни от това на телевизионните сериали и евтините забавления. Да не се отива към лошия вкус, към опошляването, към долната халтура. Да не се отива в неща, които зрителят спокойно може да види по някоя от кабеларките. Театърът има други функции. Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора”.

Целия разговор с Владимир Петков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Драматичен театър Търговище
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Шекспир зад храстите"

В новата българска култура няма толкова разноталантлив творец като Светла Георгиева. Тя е писател, поет, преводач, художник, композитор, бард. "Шекспир зад храстите" е заглавието на новия ѝ сборник с разкази.  "Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота..

публикувано на 27.09.21 в 17:10

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова"

NO MORE GREAT ART by RASSIM® се открива на 28 септември и представя развитието на концепцията за изкуство на художника, като показва произведения от различни серии и периоди на творчеството му от колекцията на Софийска градска художествена галерия. Куратор e Владия Михайлова. Творбите на RASSIM® влизат в диалог с постоянната експозиция скулптури на..

публикувано на 27.09.21 в 16:48

„РеВизии“ – на паметници, исторически разкази, идеи

Произведения на художниците Марина Генова (София) и Чааръ Сарай (Истанбул) са събрани от куратора Красимир Терзиев в едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 27 октомври.  С различни изразни средства авторите преразглеждат моменти и образи от миналото, „за да разтърсят заварените идеи и стопят солидната легитимация на хегемонните..

публикувано на 27.09.21 в 12:26

Искрено за зависимостта

„Разкази – от другата страна на зависимостта“ е битка не със самото пристрастяване, а със страха, който превзема всеки, приближил се до него – човека, попаднал в капана на примамливата сладост, близките му и страничните наблюдатели. Социалната кампания представя различни гледни точки към проблема, написани от бивши зависими и разказани от популярни..

публикувано на 27.09.21 в 15:10

Ученици срещат седмото изкуство с проекта „Кино в училище“

Инициативата “Кино в училище” на “Арте Урбана Колектив” започна за 7-а поредна година, като тазгодишната програма включва и нови райони в България. Идеята на проекта е да изгради в образователната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – вкус към доброто кино. Програмата на инициативата е с няколко заглавия от 15 пълнометражни филма и 4..

публикувано на 27.09.21 в 08:30