Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 1 август

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
„Казвам се Марк Твен“

от 2.00 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Гоце Димовски, Силвия Димитрова, Васил Вълканов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Тази неделя предаването е в София, за да разкаже дългата история на ножа. Разказвачът е майсторът ножар Илия Пешев и чрез него слушателите ще се срещнат с модерното и традициите в занаята, с таланта и парадокса, които човекът като цяло носи у себе си, с чувството за хумор и желанието да отдадеш себе си в произведението, което изработваш. Илия Пешев е и творец, и занаятчия, и държи да предаде знанията и уменията си. Защото има неща, които не можем да пипнем и именно те са важни за човека и общността му.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• По следите на известни пътешественици по море;
• Среща с деца от вокална група „Детски смях“, гр. Монтана.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Събеседници: Кинокритикът Петър Кърджилов и отец Ангел Ангелов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Думата, около която се провежда разговорът, е „Зависимости“. Като се отбелязва, че човек е зависим на практика от всичко – метеорологичните условия, настроението, брачния патрньор, служебните взаимоотношения и политическите пристрастия, все пак основната тема е т. нар. „болестни зависимости“. Те са свързани със злоупотреба - алкохол, упойващи вещества и фармацевтични продукти в нерегламентирани количества. Затова в дискусията участва със сменено име и модулиран глас Мария – представител на Анонимни алкохолици, включват се д-р Владимир Николов – директор на Държавна психиатрична болница в Суходол за лечение на алкохолизъм и наркомании, писателят Калин Терзийски, д-р Иван Добринов, началник на 6-то мъжко отделение в психиатрична болница „Георги Кисьов“ – Раднево.
Става дума за трудностите в борбата с демона на зависимостите, както от страна на отделната личност, нежелаеща или неразбираща, че има нужда от помощ, така и от страна на институции и държава, вникващи в проблема само частично, едностранчиво или за определен период.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
Хоум офис

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
Пъстър концерт с музика от Тракия, Родопите, Северна България, Шопско. Изпълнителите са: Олга Борисова, Радостина Кънева, Данислав Кехайов, Василка Дамянова, Динка Русева, Христина Ботева, Румен Родопски, Иван Пановски, оркестър „Видин“, Росен Генков - гъдулка, Конушенска група и др.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Летни класически фестивали и COVID-19.
В концертна версия на „Неделния следобед“ са включени уникални регистрации от първото лято на пандемията, предоставени от Европейския Съюз за радио и телевизия. Централна фигура е несравнимата и неуморима Марта Аргерич, която просто не може да се откаже от пренатоварения си концертен график. От март до юли 2020 и тя като всички останали е принудена да се съобрази с първата вълна на пандемията, но още в края на юни участва в интернет-проект на Хамбургските симфоници, излъчван на живо в продължение на шест вечери. Повечето ѝ ангажименти за юли 2020 са отменени, но 69-ото издание на Международния фестивал на музиката и танца в Гранада й дава възможност да свири на живо пред публика в Алхамбра заедно с един от най-близките си приятели и съмишленици – френския цигулар Рено Капюсон. Рециталът от 13 юли 2020 г. включва сонати за цигулка и пиано на Бетовен, Франк и Прокофиев.
Скоро след това (на 2 август) Капюсон и Аргерич представят същата програма на фестивала в долината Енгадин в Швейцария. Следват три камерни концерта с участието на Марта Аргерич на камерния фестивал „Музика в Шароле-Брионе“ в Южна Бургундия, а на 14 август 79-годишната легенда тържествено открива прочутия Фестивал в Люцерн с Първия клавирен концерт на Бетовен. Ветеранът Херберт Бломстед е на пулта на Фестивалния оркестър в тази Бетовенова вечер, завършила с Втората симфония в Ре мажор.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Ела в зелената долина“ от Роберт Пен Уорън

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
• Да слушаш Бочели в родното му място – Магдалена Гигова
• Свещеният Граал е във Валенсия – Милена Димитрова
• Сладолед с туршия и други необичайни съставки в Израел – Феня и Искра Декало

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Рецитал на Пиер Амоял (цигулка) и Бертран Жиро (пиано). В програмата: творби на Йоханес Брамс, Сергей Прокофиев и Цезар Франк.

от 21.00 до 22.00 часа
Кино с думи
Новата вълна в българското кино – разговор със студентите по кинорежисура:
• Теодора-Косара Попова, възпитаничка на НАТФИЗ и режисьорка на филма „Танда“, който получи първата българска номинация за студентски „Оскар“;
• Ради Стоянов, студент в НБУ и част от Майсторския клас на Георги Дюлгеров, режисьор на филма „XVII“, селектиран на Конкурса за български късометражни филми „Джеймисън“;
• Христо Иванов, студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград и режисьор на документалния филм „По делата се познават“.

от 22.00 до 23.00 часа
Изпята поезия
Песни и изпълнения на Джон Денвър, „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл“, Дейвид Бауи, Джеймс Тейлър, Кросби, Стилс енд Неш, Лили Иванова, Орлин Горанов, Юри Ступел, Заз…

от 23.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери – Рецитал
Рецитал на Мирела Френи

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Станислава Станоева от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада • Предаването в няколко издания ще принадлежи на учените, под мото „Нощта на академиците”. Последователно ще гостуват четиримата номинирани, двама от които ще бъдат избрани за академици в секция..

публикувано на 22.09.21 в 15:33

Сряда, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Ани Илков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Гост: Мирела Демирева – вицеолимпийска шампионка в скока на височина от Рио Де Жанейро 2016, двукратна сребърна медалистка от европейски първенства, единствената ни атлетка, стигнала до финал в този..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20